TV: Den gången Foppa ensam tog sin an hela Edmonton Oilers

I Stanley Cup-slutspelet 1998 var det Peter Forsberg – mot ett helt Edmonton Oilers.
Med elva poäng på fyra matcher bar ”Foppa” Colorado på sina axlar.

Säsongen 1997/98 hade Colorado Avalanche ett stjärnspäckat lag. Men trots stjärnor som Peter Forsberg, Joe Sakic, Patrick Roy och Valeri Kamensky kämpade laget i motvind under hela våren.
Inför slutspelet hade Avalanche spelat sju matcher utan en enda seger. I första slutspelsrundan väntade ett hungrigt Edmonton Oilers.

Lagkaptenen skadad

Med lagkaptenen Joe Sakic halvskadad var det upp till Foppa att leverera. Och som han dominerade de inledande matcherna i serien.
Tre matcher in i serien hade Foppa varit inne på åtta av 12 Colorado-mål och gjort fyra av dem. I match två noterades han för två mål och tre assist. Han hade burit fram Colorado till en ledning med 3–1 i matcher.

971105 Ishockey, NHL, Peter Forsberg, Colorado Avalanche
© Bildbyrån – 21153

Edmonton insåg naturligtvis att de måste stoppa Foppa för att ha en chans. Oilers assisterande coach Bob McCammon beskrev Foppa som att han hade ”Mark Messiers elakhet, Ken Linsemans fulspel, Wayne Gretzkys smarthet och Bryan Trottiers styrka”.

”Kommit undan med mord”

Oilers gjorde verkligen ALLT för att hindra Foppa. Colorados coach Marc Crawford sa på en presskonferens efter en av matcherna att Edmonton ”kommit undan med mord” på Forsberg. Oilers kapten Kelly Buchberger konstaterade att ”vi måste tydligen spela ännu hårdare än så” eftersom Foppa gjort två mål i den matchen.

I match fem lyckades till slut Oilers med sitt uppdrag. Foppa orkade inte längre bära Colorados offensiv. Oilers tog den matchen 3–1 och nollade Colorado i de följande två och lyckades gå vidare. En tung förlust för Forsberg, men ingen kan ta ifrån honom den makalösa uppvisningen i de fyra första matcherna.

Elva poäng – på fyra matcher

Det här klippet visar tio av de elva poäng han gjorde i de fyra första matcherna. Och det är riktigt Foppa-godis. Från eleganta solonummer, makalösa framspelningar till mål som han gör på ren vilja.
Titta och njut: