TV: Tacklingen som skakade en hel hockeyvärld

Det blev inte ens utvisning.
Ändå är tacklingen och dess konsekvenser en viktig del NHL-historia.

Det var den sjunde och avgörande matchen mellan New Jersey Devils och Philadelphia Flyers i Stanley Cup-slutspelet år 2000 och segraren skulle ta en plats i Stanley Cup-finalen.
Åtta minuter in i första perioden, med ställningen 1-0 får Flyersstjärnan Eric Lindros pucken i egen zon och driver upp ett anfall i mitten av banan.
En bit in i anfallszon tar det totalstopp.


 
Devils-spelaren Scott Stevens sätter in en axeltackling på öppen is, som sänker Lindros helt.
Smällen tog så illa att kanadensarens karriär inte blev densamma igen.
– Jag spelade inte alls lika bra under den senare delen av min karriär” sa Eric Lindros i en intervju till The Hockey News.
– Jag hatade att driva in pucken i mitten, jag var oerhört rädd för det. Det var svårt att gå från att vara tuffingen som inte visar några hål i sitt spel, till att vara den med ett X markerat på ryggen”, säger Lindros.

Scott Stevens och New Jersey Devils vann tillslut matchen med 2-1, och tog därmed den sista finalplatsen. Väl där fick man även lyfta Stanley Cup-bucklan efter att ha besegrat Dallas Stars med 4-2 och Scott Stevens vann pris för slutspelets mest värdefulla spelare.

Tacklingen har kommit att bli symbolisk för de båda spelarnas karriärer. Lindros var en superstjärna, vars karriär hade kunnat bli än mer framgångsrik om han inte varit skadad så ofta. Stevens rykte om en livsfarlig tacklingsspelare lever kvar än i dag.
Frågan är vad NHL skulle säga om tacklingen hade hänt i dag? Tror ni Stevens hade kommit undan utan straff, eller hade tacklingen lett till en avstängning?

Gilla Sportbibeln Hockey om du vill ha hockeynyheter, häftiga videos och bilder direkt i ditt Facebook-flöde.