Svenske talangens osannolika resa från div 4(!) till NHL-draften – på bara tre år

För tre år sedan spelade Gustav Lindström i division fyra och var less på hockeyn.
I helgen draftades han av Detroit redan i andra rundan efter att ha gjort en fin säsong i Almtuna.
– Det känns riktigt roligt, säger Gustav Lindström till Hockeysverige.se.

Säsongen 2013/14 spelade Gustav Lindström för moderklubben Östervåla i division fyra. Säsongen innan hade han som 13-åring debuterat i A-laget men efter att ha deltagit i två raka TV-pucken följde en tid där Lindström, som förvisso gick till Almtuna, var så pass less på hockey att han valde att inte gå på något hockeygymnasium.

Men nu, efter en stark debutsäsong i hockeyallsvenskan draftades den 18-årige backen något överraskande redan i andra rundan av Detroit.
– Jag har inte varit så högt upp på rankinglistorna, så då har man väl mer trott att man skulle gå i tredje eller fjärde rundan. Det var skitkul att det blev som det blev, säger Lindström till Hockeysverige.se.

En som däremot inte tycker att Lindström gick överraskande tidigt är Detroits svenske scout Håkan Andersson.
– Jag tycker inte det. Det är flera scouter som har kommit fram till mig och sagt ”fan, jag trodde vi kunde få honom i slutet på andra/början på tredje”, berättar han för Hockeysverige.se och fortsätter:
– I scoutsvängen var han inte hemlig och han gjorde jätteframsteg i Almtuna under säsongen. Han gick från att vara i princip sjunde back till första backpar i många matcher. När man pratar med tränarna där så säger de att: ”Det är så skönt med en kille som man säger åt grejer och så lär han sig och gör det bara”. Han spelade med U19-landslaget i februari och de var jättenöjda med honom.

Andersson berättar också att trots att det är många SHL-klubbar som velat ha Lindström till nästa säsong så stannar han i Almtuna.
– Det är kanonbra att han stannar där. Mycket ansvar, mycket istid och har en bra chans att lira JVM, säger han till sajten.

För Lindström väntar här närmast en resa över Atlanten för att delta på Detroits utvecklingsläger.
– Det ska bli skitkul. Nu när man har haft alla de här mötena så är det ganska skönt att det är över också, nu vet man vilket lag det är och då är det bara att fokusera på det och åka dit och göra sitt bästa.

LÄS MER: Klart: Här presenterar SHL-klubben den NHL-meriterade toppvärvningen