Svenska NHL-stjärnornas raseri: ”De håller oss gisslan”

NHL:s besked om att inte släppa några spelare till OS har rört upp känslor.
Nu rasar flera av de svenska VM-spelarna mot beslutet.
– De håller oss gisslan, säger Anton Strålman till Sportbladet.

Det finns gott om svenska NHL-stjärnor i årets VM. Däremot ser det ut att bli desto mer tunnsått i nästa års OS.
NHL, Internationella olympiska kommittén och Internationella ishockeyförbundet kommer inte överens och i april slog den amerikanska hockeyligan fast att de inte kommer att släppa några spelare till mästerskapet.

Ett besked som rört upp känslor. Både bland supportrar runtom i världen, men framför allt hos spelarna själva. Ryske stjärnan Alexander Ovechkin har redan gått ut och sagt att han kommer att trotsa ett eventuellt förbud och spela turneringen. Nu hakar flera svenska VM-spelare på ryssen i protesterna mot det kontroversiella beslutet.

Tampa Bays stjärnback Anton Strålman är helt oförstående till ligans förbud.
– Vi spelare blir ofta rätt så överkörda av ägarna i alla förhandlingar. Jag tycker inte vi ska behöva ge upp någonting i vårt avtal med NHL för att få åka och spela OS. Jag menar, det är något alla hockeyspelare drömmer om. Och då ska de krossa det bara för att kunna tjäna lite extra pengar. Det är så jävla svinigt tycker jag. De vet ju att OS är en dröm för oss spelare. Så använder de det som en förhandlingstaktik. De håller oss gisslan, säger han till Sportbladet.

Även Colorados lagkapten Gabriel Landeskog är enormt missnöjd över beskedet.
– Jag kommer göra allt för att vi ska få åka. OS är enormt, det största man kan spela. Egentligen är det väl inte min sak att uttala mig om, men jag tycker det är korkat att vi inte får spela. Vi har åkt dit sedan 1998 så varför ska vi sluta nu, säger han till tidningen.

Samtidigt meddelar hockeyförbundets president Rene Fasel att de inte gett upp hoppet om att lyckas nå en överenskommelse med NHL. I stället bekräftar han att förhandlingar med den amerikanska hockeyligan fortfarande pågår med förhoppningar om att hitta en lösning till sommaren.

LÄS MER: Svenske legendarens jättesågning av Finland: ”Det sämsta jag sett på 30 år”