Superstjärnans oväntade hyllning av bortglömde svensken: ”Han var äckligt bra”

Auston Matthews är NHL:s senaste superstar.
Han inledde dock sin seniorkarriär i Schweiz – där han spelade tillsammans med en något bortglömd svensk hockeystjärna.
– Ibland insåg jag att jag bara åkte och tittade på hur bra han var, säger Matthews.

Toronto Maple Leafs Auston Matthews har inlett den här säsongen hyfsat. Eller vad sägs om fem mål och åtta poäng på tre matcher..?

Spelade i Schweiz

Matthews är nu en av ligans absolut främsta spelare. Vägen dit gick via en säsong i den schweiziska ligan. En 18-årig Matthews valde under 2015/16 att spela med ZSC Zürich och hamnade då i samma klubb som en före detta svensk supertalang.

Auston Matthews
171223 Maple Leafs Auston Matthews under ishockeymatchen i NHL mellan New York Rangers och Toronto Maple Leafs den 23 december 2017 i New York.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87574

Den första gången Matthews såg Robert Nilsson träna, så blev han skeptisk. Väldigt skeptisk.
– Han rörde sig i halvfart, kunde inte hantera pucken och jag kunde inte tro mina ögon. Skulle den här killen vara bäst i laget? Han kan ju inte ens ta emot en passning, säger Matthews i podcasten Spittin Chicklets.

En annan version

Men det här var första träningen för säsongen och en månad senare, när serien drog igång, så var det en helt annan version av Robert Nilsson som blev radarpartner med Matthews.
– Han var den skickligaste spelaren man kan tänka sig och en otroligt trevlig kille. Han var en av dem i laget som verkligen hjälpte mig och tog hand om mig. Därför är det så lustigt att tänka tillbaka på den första träningen när han varken kunde ta emot en passning på sin forehand eller backhand och kan inte slå en passning, säger Matthews.

161213 Zürichs Robert Nilsson jublar efter sitt 0-2 mål under ishockeymatchen i CHL mellan Växjö och Zürich den 13 december 2016 i Växjö.
Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170

Nilsson – som spelat 252 NHL-matcher i karriären – gjorde 52 poäng på 48 matcher den säsongen. Matthews var tvåa i poängligan, med 46 poäng på 36 matcher.
– Han var overklig och jag älskade att spela med honom. Ibland insåg jag att jag bara åkte och tittade på hur bra han var. Den här killen är äckligt bra.

Robert Nilsson tillhör fortfarande ZSC, men åkte på en hjärnskakning förra säsongen och har inte spelat något alls i år.

Minns ni det här supermålet, från när ”Robban” spelade i New York Islanders farmarlag?

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/qnr7cV205zO3fGAJuBLbG50CTZYukXyslBu_RBodMspu8x8qdwUC4jbOswlfhfOF” aspect_ratio=”1:1″ /]

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);