När svenske doldisen lämnade fightern Tie Domi blodig på isen

Det är ett klassiskt ögonblick i ett av NHL:s mest omtalade hatmöten.
Svenske doldisen Ricard Persson tacklar legendariske slagskämpen Tie Domi blodig – och avgör därmed ”Battle of Ontario”.

Matcherna mellan Toronto och Ottawa är fortfarande något speciellt. I början av 2000-talet var det rena rama kriget. Allt som oftast spelade Mats Sundin och Daniel Alfredsson huvudrollerna. Men i en slutspelsmatch i maj 2002 hamnade fokus på en annan svensk: Ricard Persson.

I det här ögonblicket leder Ottawa matchserien med 3–2 i matcher. Sens är dessutom i ledningen i sjätte matchen, med 2–0, och står därmed med ena benet i Eastern Conference-finalen.
Då sker det här:

I det efterföljande numerära överläget gjorde Toronto två mål och lyckades sedan vända hela matchserien. Säger du än i dag Ricard Perssons namn till en Ottawa-supporter, så är det den här matchen hen kommer att minnas.

I sin självbiografi som släpptes över tio år senare avslöjade dock Tie Domi att det inte bara var Ricard Perssons fel att det blev utvisning. Tuffingen erkände att han visste att svensken kom i ryggen och överdrev situationen.

LÄS MER: När Tie Domi tvingades ta en straff – och bjöd på skrattfest.