När NHL-busen satte in fega tacklingen på ”Lidas” – och fick ångra sig direkt

Att ge sig på en NHL-stjärna kommer ofta med konsekvenser. Men att ge sig på Nicklas Lidström är smått värre, som Colorados Ian Laperriere fick erfara.

Nicklas Lidström var en av de allra främsta backarna under sina år i NHL och en av de främsta genom historien. ”Lidas” vann Norris Trophy, pris som ligans bäste back, sju gånger och tog hem fyra Stanley Cups.

Det var sällan Lidström behövde lämna isen på grund av en tuff tackling men det skedde säsongen 2007/2008. Colorados Ian Laperriere tacklade in Lidas i sargen som tvingades utgå med en knäskada. Men tro inte att Laperriere kom undan enkelt.

Fightern stod upp för sin kapten

Bara minuter senare skulle en viss Aaron Downey, en erkänd fighter i NHL, stå upp för sin svenske kapten. Utan att tveka tog han sig an Laperriere och sänkte honom utan några som helst bekymmer. De båda åkte på 5+10 minuter och fick sätta sig i utvisningsbåset. Men det slutade inte där.

I början av den tredje perioden hoppade Downey än en gång på Laperriere – som föll till isen efter en stenhård tackling. Lidströms skada höll honom borta från isen i några veckor. Månader senare stod han dock som en riktig vinnare, efter att ha tagit hem Stanley Cup.

Men en sak är säker. Få spelare vågade säkerligen ge sig på Lidas efter Downeys maktdemonstration. Allra minst Ian Laperriere.

Se Downey ta sig an Laperriere här: