Här bjuder Tommy Söderström på skönaste toksågningen – av sig själv

Här bjuder Tommy Söderström på skönaste toksågningen – av sig själv

Tommy Söderström är en av Sveriges mest meriterade målvakter genom tiderna – men det finns en säsong han gärna glömmer.
– Jag kunde inte ens stoppa en beachboll. Så jäkla dålig var jag, säger han.

Tommy Söderströms CV är imponerande läsning. Tre SM-guld, två VM-guld, två Europacupguld och Guldhjälmen 1998 är det få andra svenska hockeymålvakter som kan mäta sig med.

Det finns dock en period i karriären som 47-åringen inte minns med glädje och det är säsongen 1993/94 – hans andra säsong i NHL.
– Efter första säsongen fick jag skriva nytt kontrakt med Philadelphia. Jag var överlycklig. De skrev med mig, Mark Recchi och någon till. De tänkte väl bygga på oss, men sedan gick det bara utför, säger Söderström och fortsätter:

– Andra säsongen var bara kiss. Jag kunde inte ens stoppa en beachboll. Så jäkla dålig var jag. Jag var riktigt dålig. Jag vet inte om jag var för nöjd efter den första säsongen, att jag skrivit långt kontrakt, eller vad det var.

Var du för nöjd efter ditt första år alltså?
– Inte för nöjd kanske. Jag vet inte vad det var. Allt gick åt pipan. Jag borde inte vara nöjd när man är 23 bast. Allt gick bara åt helvete. Sedan trejdades jag till Islanders. Jag var väl tänkt som andrakeeper där, men spelade bra och fick ta över som förstakeeper till slut, säger Söderström.

Totalt gjorde Söderström över 150 NHL-matcher innan han flyttade hem till Djurgården inför säsongen 1997/98.

LÄS MER: Den gången Tommy Söderström försökte bli en NHL-fighter: ”Hade alltid velat slåss”.