Den gången hela helvetet brakade löst i Hockeytown.

I dag är det årsdagen för en av de mest beryktade NHL-matcherna i historien. ”Brawl in Hockeytown”, den 26 mars 1997. Det var ögonblicket då rivaliteten mellan Detroit Red Wings och Colorado Avalanche exploderade fullständigt.
Men händelsen som låg till grund för galenskapen skedde 301 dagar tidigare. Det var då Colorados Claude Lemieux stod för ett av de fulaste påhoppen i slutspelshistorien, när han tacklade Detroits Kris Draper i ryggen.
Så här gick det till:

 
Att det skulle komma en hämnd från Detroit var väntat. Red Wings tuffing Darren McCarthy hade intervjuer innan sagt att ”hockeyspelare glömmer aldrig” och när lagen möttes i Joe Louis Arena för 19 år sedan var det dags.
Det stora bråket börjar med en minst sagt oväntad uppgörelse. Peter Forsberg och Igor Larionov, av alla, hamnar i ett bråk och Foppas slås blodig.
Sedan händer…allt.

 
Tro det eller ej, men matchen kunde till slut spelas klart. Och det var just Darren McCarthy som avgjorde matchen i overtime.
Rivaliteten mellan Detroit och Colorado fortsatte att vara het i ett par år till. Det blev mer slagsmål, ytterligare en målvaktsfight (den här gången mellan Roy och Chris Osgood) innan hatet mellan klubbarna började lägga sig.

Gilla Sportbibeln om du vill ha fler NHL-artiklar i ditt flöde.