Är det här NHL-historiens galnaste fight någonsin?

Är det här NHL-historiens galnaste fight någonsin?

Det finns utspårade NHL-slagsmål och så finns det ”The Good Friday Brawl”. I dag för 32 år sedan möttes Montreal Canadiens och Quebec Nordiques i en matchserie som inte bara handlade om hockey.
1984 var separatiströrelsen i provinsen Quebec starkare än på länge, även om man i de två stora städerna var oense i frågan. Montreal stod på den mer pro-kanadensiska sidan, medan man i Quebec eldade på för självständighet från Kanada.

Spelarna – med svenske Mats Näslund i spetsen – åkte förmodligen inte runt och tänkte på matchseriens politiska implikationer, men det var inget snack om att man i press och bland allmänheten såg mötet som något väldigt symboliskt.
Tvärtemot vad alla hade förväntat sig blev dock inledningen av matchserien ovanligt lugn. Det dröjde till den sjätte matchen innan det exploderade. Då, å andra sidan, smällde det till rejält.

Kolla här:

 

Snacka om galna scener. Ibland pågår ju 14, 15 slagsmål samtidigt. Och en av spelarna som bevittnade tumultet var så klart Mats Näslund.
– När vi började åka runt på isen inför den andra perioden började speakern att läsa upp alla spelare som fått matchstraff. När de hörde sina namn tänkte de väl ”äh, lika bra att fightas igen”, har Näslund berättat i Sportbladet.
– Det var ju lite taktik bakom det där. Det var ingen slump att vår reservmålvakt slogs med deras stjärna Michel Goulet, eller att någon hoppade på Peter Stastny. Det behövdes inga direktiv från coachen, spelarna visste vad som gällde och var vana vid taktiska slagsmål.

Näslund själv tog det ganska lugnt, om man säger så.
– Först hamnade jag faktiskt bredvid en kille som ville bråka. Men jag kollade mig omkring och såg att vår lagkapten Bob Gainey höll i Quebecs Marian Stastny. Så jag fixade att vi bytte partners. Jag och Stastny tog det lugnt, medan de andra två kände att de kunde göra lite nytta.

En av spelarna som INTE tog det lugnt var tokstollen Dale Hunter. Han hade missat första fighten och gjorde allt för att ta igen det i fight två.
Det gick så långt att han gav sig på sin bror, Mark Hunter…
Vad som hände sen?
– Det var faktiskt det där slagsmålet som vände matchen. Deras stjärnor, som Goulet och Stastny, fick matchstraff, men vi fick behålla våra. Det vände hela matchen, säger Mats Näslund.
Montreal gick alltså vidare efter segern, men förlorade mot New York Islanders i nästa rundan.

Gilla Sportbibeln om du också älskar hockey.