Anders Hedberg om galet brutala NHL – och svensken som slogs med storbusarna

Anders Hedberg om galet brutala NHL – och svensken som slogs med storbusarna

NHL var betydligt råare förr i tiden – och en som fick känna på det var Anders Hedberg.
Här berättar 66-åringen om när han blev liggande och två Flyersspelare sparkade på honom samt när Thommie Bergmans slogs tre gånger i samma match för att försvara honom och Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson.

Att det var råare och mer brutalt spel i NHL förr i tiden råder det ingen tvekan om. En som fick uppleva hur tufft de var att komma som europé till Nordamerika på 1970-talet var Anders Hedberg.

Mellan 1974 och 1978 gjorde han fyra säsonger i WHA med Winnipeg Jets. Därefter blev det sju säsonger i NHL med New York Rangers.
– Första året när jag kom New York ramlade jag i hörnet, i en vänskapsmatch mot Philadelphia. Jag ligger där och då två ser jag två killar i Philly som sparkar på mig. Inte sparka för att skada mig, utan mer för att hota och testa mig. Min tanke var: ”Jaha, det är Flyers”. Jag hade sett allt i Winnipeg så inget överraskade mig. En spelare var Mel Bridgeman och den andre var Bobby Clarke. De skulle testa mig och se om jag blev skraj. Men det gick inte, säger Hedberg till Sportbibeln.

Hur var det att komma till Nordamerika som svensk på den här tiden?
– Helt annorlunda jämför med i dag. I dag är acceptansen är mycket större, nationalitet är inte viktigt. Initialt var det en skärseld att gå igenom som europé. Hockeyn var råare då och det var tillåtet att göra saker utan några större konsekvenser, som idag skulle ge 20,30 matchers avstängning. Det var accepterat på ett helt annat sätt, säger Hedberg.

Rangers-legendaren fortsätter:
– Då var slagsmål ett sätt att vinna matcher och mästerskap. Då var det lite snack om ”if you can’t beat them on the ice beat them in the alley”, det vill säga av med handskarna. Det var som gruppslagsmål. Var man europé och inte hade erfarenhet från juniorhockeyn där borta var man extra utsatt och exponerad. Man var tvungen att lära sig att hantera de här utmaningarna. I dag behöver du inte fundera på om du skulle släppa handskarna, säger Hedberg.

Var du någon gång rädd?
– Rädd fick man inte vara. Då var man körd, säger Hedberg.
Thommie Bergman var först över, året innan Börje Salming och Inge Hammarström skrev på för Toronto. Thommie tog sig an Dave Shultz och allt vad det hette. Han kom till oss i en trejd och i första matchen fick han lämna isen efter halva matchen för då hade han hade släppt handskarna tre gånger. För han tyckte att sättet vi, framförallt jag och Uffe, blev utsatta var oacceptabelt. Och efter tre gånger får man lämna matchen, säger Hedberg.

LÄS MER: Här tar Anders Hedberg ut sin drömfemma.