Över tio år efter avskedet – det här gör Tony Rickardsson i dag: "Det kan ingen ta ifrån mig"

Över tio år efter avskedet – det här gör Tony Rickardsson i dag: ”Det kan ingen ta ifrån mig”

Han är Mr. Speedway med hela svenska folket.
Men i dag lever Tony Rickardsson ett liv långt från ”bajamajorna i Krakow”.
– Jag har varit bäst i världen sex gånger och det kan ingen ta ifrån mig, säger han i en intervju med Sportbladet.

2006 tackade Tony Rickardsson för sig och la hojen på hyllan. Sveriges och en av världens mest framgångsrika speedwaykarriärer var därmed över.

Rickardsson tog hela sex individuella VM-guld, flest av alla i modern tid, och fyra guld i lag-VM. Åren efter det känslomässiga avskedet har vi fått se speedwaylegendaren ta sig an en karriär inom bilsport med Porsche Cup, han har även synts i en del tv-program och allra främst vickat sina höfter i TV4:s ”Let’s Dance”.

Tony Rickardssons plan

Men numera hittar vi Tony bakom ett skrivbord på tändsticks- och tobaksföretaget Swedish Match, ett hederligt 9-17-jobb som inte alls går att jämföra med speedwayens glansdagar. Men det var inte heller planen när han la av 2006.

Helst hade Rickardsson velat gå i pension efter speedwaykarriären och levt på prispengarna. Men det blev alldeles för tråkigt.
– Ja, det var planen även om det inte hade blivit något vidlyftigt leverne. Jag skulle köra Porsche-cupen, åka fem-sex helger om året, resa lite grand och bara leva. Jag försökte, men det gick inte. I sådana fall hade jag varit tvungen att flytta till ett ställe där alla var pensionerade och gärna i min ålder. Men jag var ju 35. När jag träffade vänner och bekanta hade jag inget att prata om. ”Jaha, vad har du gjort i dag?” ”Jo, jag låg och sov på förmiddagen och sedan kollade jag på tv”, säger han i en intervju med Sportbladet.

”Bajamajorna i Krakow”

48-årige Rickardsson är i dag ”area manager” på Swedish Match och har hand om områdena Östeuropa, Mellanöstern och Skandinavien. Han berättar att han reser runt hälften av arbetstiden och trivs oerhört bra.

Och även om vardagen är långt bort från de berömda orden, som yttrades av dubbelgångaren Robert Gustafsson, ”bajamajorna i Krakow”. Så finns hans förra liv närmare än väntat.

På kontoret, som är en oanvänd verkstad, har mekanikerna fräckt nog satt upp alla Rickardssons pokaler när han var borta på en tjänsteresa. Därför blir han dagligen påmind om tiden då han var världens bäste speedwayåkare.
– Det är ungefär som ens födelsedag, något som ingen kan ta ifrån en. Jag är otroligt stolt över det jag gjorde och det har gett mig en inre styrka. Folk kan säga att jag är värdelös och dum i huvudet men jag har varit bäst i världen sex gånger individuellt och det kan ingen ta ifrån mig. Det har gett mig en grund. Jag tror på mig själv och är så dum att jag tror att jag kan lyckas i det mesta jag tar mig för. Det är min inställning när jag börjar med något, att jag ska bli bra, säger 47-åringen till kvällstidningen.

MC-intresset har gått i arv

Men det blir inte mycket speedwayåkande nuförtiden. Istället är det enduro som gäller för Rickardsson på fritiden. Där det stora målet är att köra klassiska loppet Gotland Grand National år 2020.

Motorcykelintresset har även gått i arv till sjuårige sonen William. Lillgrabben brinner helt för mc-sport och det gör så klart pappa Tony oerhört glad, men även oroad.
– Det är med otroligt blandade känslor. Jag är rädd att han ska slå sig. Samtidigt blir jag jättetaggad när jag ser honom köra, för han är grym på att åka motorcykel. Jag får hålla tillbaka honom, för han vill åka oftare än vad jag tycker han bör göra. En elitsatsning ska komma senare. Jag säger ofta att han ska sakta ner och då, när jag vill att han ska ta det lugnare, blir han jättesur. Jag är absolut ingen pådrivande far. Det ska bara vara kul så länge som möjligt. Han är sju bast och vill börja tävla nu, säger Rickardsson till Sportbladet.

Dela artikeln för att hylla legendaren Tony Rickardsson!

LÄS MER: Hon ska bara handla mat – men ”Tony Rickardsson” vill något helt annat

Här glider han in med stödkrage – och får Idrottsgalan att explodera i skratt