När Tony Rickardsson äntligen vann Bragdguldet och tvingades betala(!) – efter helgalet löfte: ”Riktigt dyrt”

Tony Rickardsson tilldelades Bragdguldet.
Då tvingades han betala – efter ett galet löfte.
– Medaljen blev riktigt dyr för mig, sa han.

Ove Fundin hade fått Bragdguldet 1961. Sedan dess hade svensk speedway väntat på nästa åkare att tilldelas Bragdguldet. 1999 behövde man inte vänta längre. Då hade Tony Rickardsson vunnit Bragdguldet – och det blev en dyr historia för honom.

Fick äntligen vinna

Rickardsson är Sveriges största genom tiderna, och en av de allra största i sporten genom tiderna. Han charmade hela idrotts-Sverige med sin fräcka åkning, och sin helsköna personlighet, som gick rätt genom rutan varje gång han syntes. Han hade dessutom en vinnarskalle utöver det vanliga, och det tog honom väldigt, väldigt långt.

980918 Tony Rickardsson © Bildbyrån

Redan som 24-åring vann han sitt första individuella VM-guld, och därefter bara fortsatte medaljerna att hagla in. 2005 vann han Jerringpriset – men redan sex år tidigare belönades han med ett av svenskt idrotts absolut finaste pris: Bragdguldet. Han vann det för att ha kämpat tillbaka efter en tuff period, och pricken över i:et det tredje individuella VM-guld. Hela motor-Sverige jublade, och med all rätt.

LÄS MER: När ”Tony Rickardsson” bjöd på klockren nyårshälsning – genom klassiska imitationen som precis alla älskar

Tvingades betala

Det var ett stort erkännande för speedway i Sverige, och Tony Rickardsson var chockad. Men när han mötte media för första gången efter beskedet var han även tudelad. Han berättade nämligen att medaljen skulle kosta honom – rejält.

– Det här var jag faktiskt inte förberedd på. Medaljen blir riktigt dyr för mig, sa han till Svenska Dagbladet.

980918 Tony Rickardsson men VM-bucklan © Bildbyrån

Oförstående reportrar frågade vad han egentligen menade, det var inte vad man hade räknat med. Men sen kom förklaringen – som verkligen var hur skön som helst.

– Jag har slagit vad med massor av kompisar att det inte skulle bli jag i år heller. Nu är det bara att betala. Men det är sådana smällar man tår ta, sa han.

Snacka om att ta precis allt med en klackspark. Tony Rickardsson – vilken legendar!

LÄS MER: När Tony Rickardsson skulle handla blommor – men möttes av tidernas uppsträckning: ”Du var helt kass!”