Marcus Ericssons stenhårda kritik mot kontroversiella beslutet i natt – som kostade svensken 27 miljoner kronor(!)

Marcus Ericssons stenhårda kritik mot kontroversiella beslutet i natt – som kostade svensken 27 miljoner kronor(!)

Marcus Ericsson gick miste om segern i klassiska Indy 500 med bara några hundradelar.
Nu riktar svensken tydlig kritik mot beslutet som kostade honom 27 miljoner kronor.
– Jag tycker att det var orättvist och farligt, säger han till Viaplay.

Det var en mycket besviken Marcus Ericsson efter nattens jättedrama i klassiska Indy 500. Svensken som vann loppet förra året hade chansen att skriva historia inför 300 000 åskådare på plats i Indianapolis.

Ericssons miss

Ericsson kunde bli den första på över 20 år att vinna Indy 500 två år på raken och ledde loppet ända in på det sista skälvande varvet. Men då hände det som inte fick hända i det högdramatiska loppet i natt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Marcus Ericsson, Indy 500
Marcus Ericsson, center, of Sweden, makes his way to his car before the Indianapolis 500 auto race at Indianapolis Motor Speedway in Indianapolis, Sunday, May 28, 2023. (AP Photo/Rob Baker) INMC112

Med bara ett enda varv kvar tvingades bilarna in till depån för en omstart på grund av röd flagg. Då lyckades inte Ericsson behålla ledningen ända in till mållinjen utan blev passerad med bara två kurvor kvar av de 200 varven och förlorade med några ynka hundradelar.
– Nej, man vill verkligen vara tvåa när man går ut på det sista varvet, sa vinnaren Josef Newgarden till Viaplay efter segerloppet.

LÄS MER: Janne ”Flash” Nilsson drog i handbromsen och försvann – det gör den svenske motorlegendaren i dag

Svenska kritiken

Svenskhoppet Marcus Ericsson var rejält irriterad efter andraplatsen och riktade stenhård kritik mot tävlingsledningen.
– Jag tycker att det var en orättvis och farlig avslutning av det här racet. Jag tycker inte att det var tillräckligt många varv kvar för att göra det vi gjorde, säger han till Viaplay.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Marcus Ericsson, Indy 500
Marcus Ericsson, center, of Sweden, makes his way to his car before the Indianapolis 500 auto race at Indianapolis Motor Speedway in Indianapolis, Sunday, May 28, 2023. (AP Photo/Rob Baker) INMC112

Anledningen till ilskan var att omstarten direkt ledde till ett avslutande sprintvarv utan att först ha ett uppvärmningsvarv först.
– Vi har aldrig gjort en omstart från depån och vi får inte däcken i rätt temperatur, säger en tydligt besviken Ericsson till tv-kanalen och skakar frustrerat på huvudet.
– Jag tycker att jag gjorde allt rätt bakom ratten. Jag gjorde en fantastisk omstart, höll ledningen och överraskade Josef (Newgarden). Jag hade ledningen i kurva ett, men jag kunde inte hålla den på bakrakan även om jag höll full gas. Ett stort grattis till Josef, han är en värdig mästare men jag är besviken på hur detta avslutades. Jag tycker inte att det är schysst.

LÄS MER: När Kenny Bräck körde rakt ut på isen – och skrämde livet ur Janne ”Flash” Nilsson: ”Kommer slå till dig!”

27 miljoner kr

Den bittra förlusten gör även att Marcus Ericsson går miste om en hel del pengar. Förra året belönades svensken med drygt 33 miljoner kronor samtidigt som tvåan fick nästan 11 miljoner kronor och i år lär den prispotten vara större tack vare ett ökat åskadarantal, men ännu har inga siffror på prispengarna offentliggjorts.

Dessutom skulle Ericsson belönats med ytterligare 4,5 miljoner kronor i bonus för att ha vunnit två år på raken. Därmed innebär det att 32-åringen sannolikt gick miste om minst 27 miljoner kronor i rena prispengar.
– Det är som det är, situationen är som den är. Jag tycker att jag gjorde rätt i omstarten, men det räckte inte i dag, säger Marcus i intervjun.
– Det här är verkligen tufft att svälja.

Vad tycker du om Marcus Ericssons kritik? Dela artikeln och säg din åsikt!

Se videon: