Jättesorgen: Legendaren har gått bort – blev 68 år gammal: ”Alltid varit en förebild”

Motorsporten är i stor sorg.
Efter tragiska beskedet att legendaren Hubert Auriol gått bort.
Franske ikonen blev 68 år gammal och sörjs nu stort.

På söndagen kom det hemska beskedet att Hubert Auriol gått bort efter en längre tids hjärtproblem. Den franske motorikonen blev 68 år gammal och sörjs nu stort.

Ikonen död

Han gjorde framförallt karriär inom motorcykelsporten och är en stor ikon i motorvärlden. Auriol blev känd under smeknamnet ”Afrikanen” för att han var född i Etiopien men även för att han blev historisk i anrika Dakarrallyt.

Hubert Auriol, motor
Hubert Auriol. FOTO: Twitter.

Fransmannens största bedrifter under karriären kom i just erkänt svåra Dakarrallyt. Där han vann hela tävlingen på motorcykel både 1981 och 1983.

Succé i Dakar

Sedan blev Auriol den förste i världshistorien att vinna i två olika klasser när han även vann Dakarrallyt i bil 1992. Tre år senare skulle legendaren även ta över hela rallyt som ny tävlingschef 1995.

Hubert Auriol hade även möjligheten att vinna ytterligare en Dakartitel 1987. Men i ledningen med bara en sträcka kvar bröt han båda fotlederna otäckt nog.

”En förebild”

Under den efterföljande rehabiliteringen blev han så rastlös att han gav sig på att försöka slå världsrekordet för snabbaste jorden runt-turen i ett propellerplan. Fransmannen tog sig runt hela jordklotet på imponerande 88 timmar.

Hubert Auriol, motor
Hubert Auriol. FOTO: Twitter.

Årets nya upplaga av Dakarrallyt är just nu i gång och det hemska dödsbeskedet kommer som en chock för förarna. Stephane Peterhansel är i ledning i bilklassen och sörjer Auriols bortgång.
– För mig har han alltid varit en förebild med klass och intelligens, säger Peterhansel i ett uttalande.
– Han var en stor man, log alltid även om det var en tuff stund. Det är en riktigt ledsam dag för rallyvärlden och för Dakarrallyt.

Hubert Auriol blev 68 år gammal och på sociala medier strömmar det nu in hyllningar och kondoleanser till en av av motorsportens största namn.

LÄS MER: Jättetragedin: USA i svår sorg – efter ikonens plötsliga död: ”Vi är chockade”

Få våra nyhetsbrev!