Tung förlust för Juniorkronorna – då sågar experten domarinsatsen

Det kanadensiska spöket fortsätter hemsöka Juniorkronorna.
I natt blev det förlust i JVM-semifinalen med 5–2 efter en mycket omdiskuterad utvisning
– Den är katastrofal, säger experten Mikael Renberg i SVT:s sändning.

De senaste 20 åren har Sverige mött Kanada sex gånger i ett JVM-slutspel – sex gånger har det också blivit förlust. I natt skulle det visa sig bli minst lika svårt.

Juniorkronorna inledde dock starkt och kunde ta ledningen två gånger om. Det andra efter en riktig delikatess när Alexander Nylander med en vacker volleynedtagning serverade Carl Grundström som satte 2-1. Kanada spelade aggressivt med ett högt tempo mot ett bitvis lågt svenskt försvarsspel. Det skulle också straffa sig sent i den första perioden när Kanada såg till att kvittera till 2-2.

Kanada tog över och satte en allt högre press på Sverige. Juniorkronorna skulle få en fin chans att kvittera i powerplay – men bara sekunder senare skulle Oliver Kylington bli utvisad efter en omdiskuterad situation framför Felix Sandström. Någonting som fick experten Mikael Renberg att reagera.
– Det är en riktigt dålig utvisning att ta av domaren, det säger jag inte för att vara partisk. Den är katastrofal, konstaterar han i SVT:s sändning.

Utvisningen skulle bli kostsam. Sekunder senare lyckades Julien Gauthier slå in det kanadensiska ledningsmålet. Sverige orkade inte svara och Kanada, genom storstjärnan Dylan Strome, utökade ledningen. Slutresultatet skrevs till 5-2 och i kväll väntar nu bronsmatch mot Ryssland för Juniorkronorna.
– Jag är bara jävligt tom just nu, vi pallar inte för trycket. Vi gör inte det vi har gjort bra hela turneringen, säger en besviken Rasmus Asplund till SVT.

Matchfakta: Sverige – Kanada 2–5 (2-2, 0-1, 0-2)

Första perioden: 1–0 (06.05) Joel Eriksson Ek (Tim Söderlund) spel fyra mot fem, 1–1 (07.43) Mitchell Stephens (Anthony Cirelli), 2–1 (08.05) Carl Grundström (Alexander Nylander, Joel Eriksson Ek), 2–2 (18.49) Anthony Cirelli (Kale Clague, Thomas Chabot).
Andra perioden: 2–3 (12.02) Julien Gauthier (Pierre-Luc Dubois).
Tredje perioden: 2–4 (07.38) Dylan Strome (Noah Juulsen, Jake Bean), 2–5 (18.02) Julien Gauthier (Dylan Strome, Tyson Jost) spel sex mot fem.
Skott: 31–43 (16-12, 11-17, 4-14)
Utv. Sverige: 6×2  Kanada: 4×2

Gilla Sportbibeln Hockey om du också är en riktig hockeynörd.