Monstersviten bruten – USA till JVM-final efter straffdrama

USA är klara för JVM-final efter stor dramatik. Mot Ryssland avgjorde amerikanerna först i den sjunde straffomgången, efter stor förvirring kring antalet straffomgångar som skulle genomföras.
– Det är pinsamt, säger experten Harald Lückner i C More.

Ryssland har slagit ut USA i kvarts- eller semifinal sju gånger i rad under de 20 senaste åren. I dag ställdes de mot varandra än en gång i JVM-semifinal – och det var ryssarna som skulle ta ledningen genom lagets poängkung Kirill Kaprizov.  USA kunde kvittera matchen två gånger om och sedan ta ledningen med 3-2. Ryssland stod för en stark avslutning där Denis Guryanov genom en snabb kontring i stället såg till att kvittera till 3-3 – och matchen gick hela vägen till straffar.

Väl där blev det dramatiskt. Efter tre straffomgångar slog Ryssland in vad de, och många andra, trodde var den avgörande straffen. Men domarna menade att fem straffomgångar var det som gällde till allas stora förvirring.
– Vi måste ha fått fel information här, sa kommentatorn Lasse Granqvist i C More.

Domartrion, med bland annat svensken Marcus Linde, såg inte helt säkra ut på sin sak och samlade sig för överläggning men straffdramat fortsatte. Till slut kunde Troy Terry slå in sin tredje raka straff och ta USA till JVM-final för första gången sedan 2013.
– Förvirringen är total, man vet inte om man ska skratta eller gråta, säger programledaren Tommy Åström.

Enligt Internationella Ishockeyförbundets regelbok gäller fem straffomgångar i slutspelet och tre straffomgångar i gruppspelet.

IIHF:s regler.

Matchfakta: USA – Ryssland 4–3 e.str. (1-1, 2-1, 0-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0–1 (11.54) Kirill Kaprizov (Mikhail Vorobyov), 1–1 (19.05) Clayton Keller (Colin White, Caleb Jones).
Andra perioden: 1–2 (01.17) Denis Guryanov (Vadim Kudako, Pavel Karnaukhov), 2–2 (10.23) Luke Kunin (Jordan Greenway, Jeremy Bracco) spel fem mot fyra, 3–2 (16.21) Colin White (Joey Anderson, Clayton Keller).
Tredje perioden: 3–3 (06.14) Denis Guryanov.
Avgörande straff: Troy Terry (USA)
Skott: 44–36 (14-7, 12-11, 10-10, 7-8, 1-0)
Utv. USA: 1×2 Ryssland: 4×2

Gilla Sportbibeln Hockey om du också är en riktig hockeynörd.