I dag för 24 år sedan: Ögonblicket när Foppa presenterade sig för NHL

I dag för 24 år sedan: Ögonblicket när Foppa presenterade sig för NHL

I dag för 43 år sedan skrevs ett tidigt kapitel i Peter Forsbergs makalösa karriär.
I en match mot Buffalo 1995 sköt Foppa sitt första NHL-mål.

En 21-årig Peter Forsberg fick vänta ett tag på sin NHL-debut. På grund av en lockout kom säsongen inte igång förrän i slutet av januari.
Foppa gjorde sin NHL-debut den 21:a januari, borta mot Philadelphia.

En assist i debuten

Det laget som faktiskt draftade Foppa – men som sedan bytte bort honom i den jättelika Eric Lindros-trejden.

I debuten stod Foppa för en assist och några dagar senare följde han upp det med ytterligare två framspelningar mot Washington.

Tre poäng på två matcher är ingen dålig inledning. Och i tredje matchen var det dags för första målet. Quebec mötte Buffalo på bortaplan och gästerna körde över Sabres fullständigt. En av målskyttarna i 7–3-segern: Peter Forsberg.

50 poäng första säsongen

Foppa gjorde totalt 50 poäng på 47 matcher den säsongen och utsågs till Årets rookie. Quebec vann sin division, men föll sedan i slutspelet mot New York Rangers i första rundan.

Men att laget hade något stort på gång rådde det inga tvivel om. Säsongen efter flyttades Nordiques till Denver och blev Colorado Avalanche. Redan första säsongen i den nya staden tog laget hem Stanley Cup.

960611 Ishockey, NHL, Stanley Cup, MIAMI PANTHERS – COLORADO AVALANCHE: Peter FORSBERG med Stanley Cup-bucklan.
© Bildbyrån

Så 1,5 säsong in i NHL-karriären hade Foppa redan blivit utsedd till Årets rookie och tagit hem Stanley Cup-titeln. Dessutom var han redan en medlem av ”Triple Gold Club”, eftersom han redan hade vunnit både OS och VM.

Kolla in Foppas första mål här:

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/wpbp1suQ89lPYvhepF3QcN5FUymPe0Mmd9okHryvIyDrexAPVhFdeCJD1SvyP3qr?autoplay=1&endtime=&loop=0&mute=1&player=onyx&starttime=0&videoposter=0&videoposter.endtime=&videoposter.starttime=0″ aspect_ratio=”9:10″ /]