Tre Kronors klassiska supermål – som fick ryssarna att börja gråta

Tre Kronors klassiska supermål – som fick ryssarna att börja gråta

Den första maj 1987 kommer för alltid vara en stor höjdpunkt i den svenska hockeyhistorien.
Det var då firma Eldebrink, Gustafsson, Albelin, Loob och Sandström stod för ett klassiskt mål som det pratas om än i dag.

Sverige hade haft en knackig start på världsmästerskapet i Wien 1987. Men trots att spelet på isen störts av snack om otillåtna spelare, bortdömda mål, överklaganden och domstolsprotester lyckades Sverige krångla sig vidare till slutspel.

Väl där mötte Tre Kronor ett starkt Tjeckoslovakien som tog ledningen med både 2-0 och 3-1. Tack vare Håkan Loobs hattrick kunde dock till slut det svenska laget ta sig tillbaka in i matchen och fixa ett kryss.

I nästkommande drabbning ställdes Sverige mot mäktiga Sovjet, ett lag lett av den legendariska förstafemman med Alexei Kasatanov, Vjatjeslav Fetisov, Vladimir Krutov, Sergej Makarov och Igor Larionov. Det var också Sovjet som startade matchen bäst. Favoriterna tog ledningen med både 1-0 och 2-1 och stormade därmed mot titeln. Då förstörde en annan magisk femma guldfesten med det kanske mest minnesvärda målet i svensk hockeyhistoria.

 

Se det klassiska målet och när Tre Kronor senare bärgade ett historiskt VM-guld:

Backen Anders Eldebrink ramlade men lyckades ändå lämna över pucken till centern Bengt-Åke Gustafsson som tog sig in i den ryska zonen och släppte pucken bakåt till Eldebrinks back-kollega Tommy Albelin. Albelin hittade i sin tur skyttekungen Loob till vänster om det ryska målet. Men i stället för att avsluta lurade Loob bort det sovjetiska försvaret med en magisk backhandpassning bakom ryggen in till Tomas Sandström som kunde raka in pucken i öppet mål.

Målet förstörde inte bara Sovjets guldfest. Den var även en stor bidragande orsak till att Sverige senare fick guldjubla. För att i sin sista match gjorde Sverige sitt och slog Kanada med smått otroliga 9-0. Samtidigt som Sovjet besegrade Tjeckoslovakien med 2-1. Därmed tog Tre Kronor sitt första VM-guld på 25 år.

LÄS MER: Sandström om värsta motståndaren i NHL: ”Höll du huvudet nere kom tåget”