Tränarprofilens jättehyllning till Mats Sundin – avslöjar nu vad som förvånade honom allra mest med svensken

Mats Sundin var länge en av NHL:s bästa spelare.
Men det fanns ändå saker med svensken som förvånade Paul Maurice när han tog över som Toronto-tränare.
Nu avslöjar profilen vad han inte visste om Sudden innan han ställde sig i båset.

Mats Sundin är en av våra största någonsin, och var länge en av de allra bästa spelarna i hela NHL. Att ”Sudden” dominerade så pass länge i världens bästa hockeyliga var dock inte så förvånande, då han hade precis allt för att lyckas.

Enorma karriären

Sundin hade en fysik som gjorde honom omöjlig att rubba, och hade dessutom silkeslena handleder, ett makalöst hårt skott – och ett nästan oslagbart spelsinne. De egenskaperna gjorde att han på 1 346 matcher i Nordamerika noterades för sanslösa 1 349 poäng.

011115 Ishockey: Mats Sundin, Toronto, NHL. © Bildbyrån – 24945

Det var ingen hemlighet att Sundin var en av ligans bästa spelare, och i Toronto Maple Leafs var han dessutom en hyllad och uppskattad ledare och lagkapten. Men det fanns dock grejer som alla kanske inte visste om honom.

ANNONS: Hos Unibet får man nu 100 kr extra att spela för vid första insättningen! Klicka här för att öppna ett konto och ta del av 100 kronor extra vid din första insättning hos Unibet.

Tränarens avslöjande

Nu avslöjar nämligen Paul Maurice, som var tränare i Maple Leafs under mitten av 00-talet, vad med Sundin som han inte visste innan han hade honom som tränare själv.

– Han var så fysisk, och det visste ju alla. Men han slet varje dag. Han hade ju en enorm talang, men det hade inte gjort honom så pass bra om han inte slet med sin kropp på det sättet han gjort. Han kämpade väldigt, väldigt hårt, säger Maurice i Youtube-kanalen Digging in with Tripp.

Toronto Maple Leafs head coach Paul Maurice calls a drill as center Mats Sundin, left, looks on during the first on ice session of the Leafs hockey training camp in Toronto on Friday Sept. 15, 2006. (AP Photo/Frank Gunn, CP)

Men det var framför allt vid sidan av isen som Sundin utmärkte sig, menar Maurice.
– Att vara kapten för Toronto och inte vinna Stanley Cup… det är tufft. Men hans temperament förändrades aldrig. Han tappade det mer än en gång, och han var mer intensiv än vad folk tror, men han var en fantastisk ledare. Han var rätt man att vara lagkapten för det laget, och var verkligen en kraft i det där omklädningsrummet, säger han.

Paul Maurice har efter tiden i Toronto Maple Leafs tränat Carolina Hurricanes och senast Winnipeg Jets, där han varit i sju raka år. Han tog även hand om lag Europa i World Cup för tre år sedan.

LÄS MER: Målvaktsprofilen Eddie Läcks oväntade ord om Jacob Markström – efter kritiserade klubbvalet: ”Jag tycker…”

Få våra nyhetsbrev!