Totala kaoset i Finland: ”Den stora snackisen – och det har bara blivit värre”

Det har bara spelats fem omgångar i Finland.
Ändå är det totalt kaos i finska ligan.
Anledningen? Hela 37(!) matcher har delats ut i avstängningar.

SHL lyckades minsta antalet huvudtacklingar förra säsongen med nästan 50 procent. Från 37 avstängningar 2015/16 till 20 stycken 2016/17.

I Finland ser det däremot helt annorlunda ut. Där har det urartat fullständigt – efter bara fem omgångar av nya säsongen.

Redan nu har fem spelare straffats med hela 37 matchers avstängning.
– Det här har varit den stora snackisen i inledningen av serien. Det är något i tidningarna eller på tv varje dag. Senast nu på morgonen satt ligans chef och vd i tv och debatterade problemet, säger förre SHL-tränaren Harri Rindell, som nu är scout hos IFK Helsingfors, till Sportbladet.

”Man är orolig”

I dag kom domen för förre Brynäsbacken Markus Kankaanperä som fått en jätteavstängning på tolv matcher efter en ful huvudtackling. En lång bestraffning dels på grund av att han är återfallsförbrytare, men även för att finska ligan nu ska straffa huvudtacklingar ännu hårdare.
– De har varit ute hos klubbarna och informerat om att det ska bli mycket hårdare tag och det har skickats ut ett nytt brev till alla klubbar efter den här inledningen. Men det har egentligen bara blivit värre, säger Rindell till kvällstidningen.
– Utöver spelarnas hälsa är man orolig för hockeyns marknadsvärde. Det här är definitivt ingen bra reklam för sporten.

Hittills har Cody Kunyk i Saipa fått fem matcher, Jari Sailio i Kärpät fått tre matcher, Niklas Friman i HPK fått fyra matcher, just Kankaanperä i Sport med 12 matcher och så Matti Lamberg i Ässät som fick 13 matcher, se den tacklingen här nedanför.

LÄS MER: Förre SHL-backen får jätteavstängning – efter fula överfallet

Här är tacklingen som gett 13 matcher i avstängning: