SVT-expertens dom inför kvartsfinalerna i SHL – och vilka som tar hem guldet: ”Jag måste stå fast vid det”

Nu ska SHL avgöras på riktigt.
Då tror SVT:s Jonas Andersson att Le Mat-pokalen får ett nytt hem.
– Jag måste stå fast vid det, säger han.

Örebro och Oskarshamn tog under tisdagskvällen de sista två platserna till SHL:s kvartsfinaler. För de båda lagen väntar nu tuffast möjliga motstånd, nämligen tabelltvåan Luleå och ettan Rögle.

”Ser ingen skrällvarning”

SVT:s hockeyexpert Jonas Andersson tror inte att det blir någon större skräll i något av mötena. Han förutspår att tabelltopparna kommer att få en lätt resa till semifinalerna.

– Jag tror i ärlighetens namn inte att Örebro eller Oskarshamn har någon chans. De gjorde det jättebra i åttondelsfinalen men nu möter de ett starkt Rögle och ett Luleå som är kompakt, där ser jag ingen skrällvarning, säger han till SVT Sport.

220319 Frölundas Elmer Söderblom jublar med lagkamrater efter 5-4 under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Djurgården den 19 mars 2022 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

De hetaste och mest intressanta matcherna under kvartsfinalerna kommer i stället att bli de mellan Färjestad och Skellefteå samt Växjö och Frölunda. Andersson tror att det sistnämnda mötet kan bli en långdragen historia.

– Superintressant, den är helt oviss för mig. Det är två lag som blandat och gett och som är jämnbra på pappret. Den ser jag fram emot för jag tror att det kan bli en lång serie, säger han.

De är favoriter

Färjestad var en stor förhandsfavorit inför säsongen. Värmlänningarna hämtade in flera profilstarka namn men fick en tuff start på säsongen, och sparkade till sist sportchefen Peter Jakobsson. Laget har gått bättre efter årsskiftet, men inte tillräckligt bra för att ha någonting att göra i diskussionerna om guldet. I stället lägger Jonas Andersson favoritskapet på annat håll.

220324 Rögles spelare jublar efter ishockeymatchen i SHL mellan Timrå och Rögle den 24 mars 2022 i Timrå. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

– Rögle har jag tippat tidigare, jag måste stå fast vid det. De har vunnit CHL tidigare i år och har ett spelsystem som är imponerande, säger han och fortsätter:

– De håller sig till sin spelidé men sedan så har de även spelare som kan bryta mönstret, som kan leverera offensivt i viktiga skeden i en match. De har alla pusselbitar för att ta sig hela vägen. Därför är de favoriter för mig.

LÄS MER: Elias Petterssons hårda sågning av sig själv – trots stora målsuccén i natt: ”Jag måste göra det bättre”

Få våra nyhetsbrev!