Svenske sportchefens jätteilska mot NHL-klubbarna: ”Önskar större respekt”

Flera svenska talanger lämnar Sverige för spel i sina NHL-organisationer, innan de etablerat sig i SHL.
Det får Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson att rasa.

I sommar har 23 svenska spelare skrivit på NHL-kontrakt, bland dessa Lawrence Pilut och Michael Lindqvist och Pär Lindholm.

Efter årets NHL-draft har dessutom ett antal ynglingar fått sina första kontrakt i Nordamerika, och en av dem är Djurgårdens Axel Andersson.  18-åringen har ännu inte gjort en enda seniormatch i klubben men skrev i går på för Boston Bruins. Det får Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson att ryta till.

Kritiken mot NHL

Förutom Andersson är det ytterligare fyra spelare som inte etablerat sig på SHL-nivå.

I en intervju med Sportbladet riktar Eriksson stark kritik mot NHL-organisationerna som skriver kontrakt med spelarna när de är så pass unga.
– NHL-klubbarna skriver kontrakt med våra spelare i en allt tidigare ålder och lånar ut dem. De blir mer eller mindre ägare av spelaren och får stort inflytande över deras utveckling. För oss klubbar uppstår en jätteutmaning eftersom vi inte vet hur länge vi får behålla spelarna, säger Eriksson till Sportbladet och fortsätter:
– Killarna behandlas som handelsvaror och det blir som att avla fram en massa travhästar där den som tävlar bäst blir den som når längst fram.

”Större respekt”

Adam Boqvist, som draftades av Chicago, har redan skrivit på sitt första kontrakt medan Rasmus Dahlin väntas göra det inom en snar framtid.

Eriksson menar att de svenska klubbarna borde få mer ersättning från NHL för sina spelare. Han vill även att de ska stanna längre för att få sin hockeyfostran i Sverige.
– I Sverige har vi mjukare värden, en utvecklingstanke, och en bättre fördelning mellan matcher och träning. Sverige är världens bästa talangfabrik och jag kan önska en betydligt större respekt från NHL-klubbarna. Låt åtminstone talangerna gå färdigt på hockeygymnasiet och etablera sig på seniornivå i allsvenskan eller SHL innan de skriver kontrakt, säger Eriksson till Sportbladet.

Vad tycker du om det här? Lämna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!

Svenske VM-guldmedaljören får ny chans i Nordamerika – klar för NHL-succélaget i natt

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);