Svenske hockeytalangen tvingas lägga av – endast 19 år gammal

Hockeyspelaren André Jarlfors, 19, lägger skridskorna på hyllan.
Det på grund av sex (!) hjärnskakningar – och en specialist som gav ett oroande besked.

Karlskronajunioren André Jarlfors var en lovande hockeyspelare och deltog i två TV-pucksturneringar.

Men för tre år sedan förändrades allt.
– Det var sensommaren 2015. Jag fick en oschysst tackling och svimmade av och blev förd till sjukhus i ambulans. Sedan fick jag stanna kvar för observation en natt, berättar Jarlfors för Kvällsposten.

19-åringen visste inte då att han skulle drabbas av ytterligare fem hjärnskakningar under de tre kommande åren. Den senaste kom i oktober förra året, men han konstaterar att samtliga orsakades av ”schyssta tacklingar.

Tufft besked: ”Blev ledsen”

Jarlfors tvingades till vila men den här gången försvann inte symptomen helt.  Han läste på om andra som drabbats av hjärnskakningar och de men de fått efter karriären, och beslutade sig för att besöka en specialist.

Då fick han beskedet om att en ytterligare hjärnskakning verkligen inte var bra.
– Det var tufft. Jag blev ledsen. Även om jag förstått att jag nog inte skulle kunna spela mer var det ett mer definitivt besked, säger Jarlfors till Kvällsposten.

Tvingades lägga av

19-åringen tvingades ta det tuffa beslutet att lägga av med ishockeyn. Trots att han själv inte kommer vara med på isen vid match hjälper han till i Karlskronas J20-lag under nästa säsong.

I framtiden ser han sig själv kunna bli tränare och under den tuffa perioden har han fått mycket stöd från familjen, flickvännen och läkare.

Jarlfors vill också se att man ska informera och utbilda unga spelare för att tacklingarna, och hjärnskakningarna, ska bli färre.
– Jag tror att man ska utbilda unga från tidig ålder i hur man tar emot och ger tacklingar. Att man inte ska tacklas för att skada någon, säger han till Kvällsposten.

Vi håller tummarna för dig, André. Dela för att stötta 19-åringen!

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);