Svenska politikern höjer rösten och vill stoppa hockey-VM: ”Måste sätta ned foten”

Nästa år arrangeras hockey-VM i Belarus.
Nu vill svenska politikern Karin Ernlund (C) stoppa mästerskapet.
– Internationella hockeyförbundet måste sätta ned foten, säger hon till SportExpressen.

Belarus skakas av en hårt pressad politiskt situation just nu. Fredliga demonstranter har misshandlats och fängslats och fortfarande styr diktatorn Aleksandr Lukasjenko landet med järnhand.

Läget i Belarus

Flera världsledare har fördömt läget i Belarus och visat stöd för folket. Flera länder har även infört sanktioner mot presidenten Lukasjenko, hans son och ledande politiker i Belarus regering.
– I dag skickar Storbritannien och Kanada en tydlig signal genom att införa sanktioner mot Aleksandr Lukasjenkos våldsamma och falska regim, sa brittiske utrikesministern Dominic Raab i ett officiellt uttalande.

Tre Kronor, hockey-VM
180521 Sveriges spelare jublar med pokalen efter finalen i ishockey-VM mellan Sverige och Schweiz den 21 maj 2018 i Köpenhamn. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35490

Samtidigt förbereder landet för att arrangera hockey-VM våren 2021. Hittills har Internationella hockeyförbundet, IIHF, inte tagit någon hänsyn till det politiska läget.
– VM ska genomföras som planerat i Belarus, slår IIHF:s ordförande René Fasel fast.

Lettlands krav

Men Lettland har satt ned foten. De delar värdskapet med Belarus och nu har landets regering krävt att få arrangera hockey-VM med ett annat land nästa år.

Karin Ernlund, hockey-VM
200824 Idrottsborgarråd Karin Ernlund under en pressvisning av Gubbängens bandyhall den 24 augusti 2020 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0021

Nu ansluter en svensk politiker till kritikstormen och vill stoppa mästerskapet från att arrangeras i Belarus.
– IIHF borde dra sitt strå till stacken och tillmötesgå Lettland, säger Karin Ernlund (C) till SportExpressen.
– Det är nu omvärlden har chansen att påverka den demokratiska utvecklingen i Belarus och sätta punkt för Lukasjenkos styre.

”Det är viktigt”

Ernlund är idrottsborgarråd i Stockholm och hon förvånas även över att så många svenska politiker är tysta i den här frågan.
– Ja, det undrar jag också. Det finns en utbredd vilja att säga att politik och idrott inte hör ihop och idrottens uppgift är inte att ta politisk ställning. Men detta är viktigt: för Lukasjenko är ett hockey-VM politik, det är givetvis en fjäder i hatten för honom, säger hon till kvällstidningen.

Årets hockey-VM i Schweiz, som skulle arrangeras i maj, ställdes in på grund av coronapandemins utbrott. Kommande hockey-VM är planerat att spelas under 21 maj till 6 juni 2021.

LÄS MER: Nicklas Lidströms önskan – det här borde Henrik Lundqvist göra nu: ”Jag hoppas det”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!