Svenska miljonsmällen(!) - om Tre Kronor tar ett nytt VM-guld

Svenska miljonsmällen(!) – om Tre Kronor tar ett nytt VM-guld

.

Tre Kronor jagar ett tredje raka VM-guld.
Men det kan bli ett dyrköpt sådant. 
Enligt Aftonbladet gör förbundet en rejäl miljonförlust vid en ny turneringsvinst. 

Sverige har ett rekordstart lag i årets VM, med hela 21 NHL-svenskar med i turneringen.

Det ger Tre Kronor en gyllene chans till ett historiskt tredje raka VM-guld – men det gör även att kostnaden skenar för det Svenska Ishockeyförbundet.

”Det är en förlustaffär”

Inför turneringen skrev förbundets ordförande Anders Larsson, enligt Aftonbladet, en krönika i Idrottens Affärer om den ekonomiska biten.

”Man kan inte sticka under stolen med att det kostar oss en slant för varje NHL-spelare som ansluter till truppen. Främst handlar det om kostnaden för att försäkra spelarnas kontrakt. Det internationella förbundet har en schablonersättning till oss som förbund, men på senare år har de långt ifrån täckt de kostnader vi haft. Försäkringskostnaderna har handlat om miljonbelopp”, skrev han.

VM-guld 2018!
Foto: Bildbyrån

Vid ett VM-guld så får förbundet nio miljoner kronor i prispengar, men det täcker inte kostnaderna som man tvingas lägga ut under turneringen.

”Hur konstigt det än låter är det ett faktum att det kortsiktigt är en förlustaffär för oss att spela VM med ett lag fyllt av NHL-svenskar. Och vinna guld”, skrev Anders Larsson.

Tjänar rekordmycket pengar

Enligt Aftonbladet gick förbundet med en förlust på sju miljoner kronor efter VM-guldet i Köpenhamn förra året.

Trots att prissummorna är höga så försvinner pengar till guldbonusar (3,1 miljoner kronor), resor, logi och försäkringskostnader.

Lägg dessutom till alla förberedande läger samt landskamper.

I och med att Sverige i år har rekordmånga NHL-svenskar med – som dessutom tjänar rekordmycket pengar, enligt Aftonbladet har truppen tillsammans tjänat hisnande 693 691 290 kronor under säsongen – så lär förlusten vid ett nytt VM-guld bli än högre.

Dela för att berätta vad du tycker om det här! 

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);