Svensk hockeys mest bisarra domarmiss: ”Jag är helt stum”

Den täta kvalmatchen mellan Värnamo och Mjölby gick till förlängning. Då gjorde domaren ett märkligt felbeslut som blev starten på en minst sagt kaosartad avslutning på kvällen.

Under onsdagen möttes Värnamo och Mjölby i kvalserien till Hockeyettan. Den täta matchen slutade 4-4 efter full tid. Och gick därmed till förlängning. Då hände något ingen hade väntat sig. Domaren bestämde sig för att förlängningen skulle vara 10 minuter i stället för 5 som det står i regelverket. Efter 9 minuter satte gästernas Marcus Schelin vinstpucken för bortalaget, trodde han.

Gästerna firade, duschade och hallen tömdes på folk. Men de märkliga scenerna hade bara börjat. För att då insåg domaren plötsligt sitt misstag. Enligt regelverket var det avgörande målet ogiltigt. Matchen stod fortfarande 4-4 och skulle avgöras genom straffläggning.

Det var alltså bara för spelarna att byta tillbaka till matchställ och snöra på sig skridskorna igen. Väl tillbaka på planen missade Mjölby alla sina tre straffar och förlorade bonuspoängen som de trodde var säkrad.
– Det är sjukt konstigt. Man vet inte vad man ska göra eller säga. Jag är helt stum, säger Marcus Schelin som förlorade rollen som matchhjälte, i en intervju med Sportbladet.

I och med poängtappet är Mjölby trea i tabellen med två omgångar kvar att spela och på väg att missa avancemang. De kommer inte att släppa det märkliga beslutet utan strid.
 Vi kommer att överklaga. Vi får se vad det utmynnar i, men vår ambition är att få till omspel alternativt att vårt mål i förlängningen ska räknas, säger Mjölbys tränare Erik Vikström till Sportbladet.

Domaren själv har inte velat uttala sig om misstaget. Däremot ger förbundets domaransvarige Joel Hansson en möjlig förklaring till det konstiga misstaget.
– Jag har jobbat heltid med det här yrket i två år och aldrig varit med om något liknande. Domaren dömer även juniorslutspelen och där är det 10 minuters förlängning som gäller. Det verkar som att han har blandat ihop tiderna, säger han till kvällstidningen.