Succémålvakten om sina dubbla diagnoser: ”Se det som en särbegåvning”

Linus Söderström jagar SM-guld med HV71.
Nu berättar han om den tuffa tiden fram till i dag – med adhd och asperger.
– Jag har varit väldigt mobbad av vissa lagkamrater, säger han till C More.

HV71 ska äntligen få spela sin första SM-final sedan guldet 2010. Det ska succémålvakten Linus Söderström ha stort tack för. Den förre JVM-målvakten har fått sitt stora genombrott i år och är nu en av svensk hockeys bästa målvakter.

Men det har varit en lång och tuff väg dit. Nu öppnar 20-åringen upp om den svåra hockeyuppväxten efter att ha diagnosticerats med adhd och asperger som sjuåring.
Jag har hört många som säger att om man har adhd eller aspergers så har man en sjukdom. Ett steg i rätt riktning för samhället är att i stället börja se det som en särbegåvning, säger han i en intervju med C More.
– Se på mig när jag var liten. Skolan funkade inte men i hockey var mitt engagemang rakt upp. Jag har märkt att det finns en okunskap hos folk, reportrar kan säga ”förlåt för att jag rörde dig” eller ”får jag verkligen fråga dig det här”. De blir extra rädda för mig.

Linus Söderström erkänner att det inte varit lätt i omklädningsrummen och att han i flera år blivit mobbad av lagkamrater. Nu vill han ta ansvar som en förebild för alla unga som har det lika tufft.
– Jag gick ut med det här för att jag insåg att om man spelar på den här nivån måste man ta ansvar som en förebild – och som ett ansikte för ishockeyvärlden. Det handlar inte om mig, det handlar om alla andra. Jag vet själv hur dåligt man kan må och hur liten man kan känna sig, säger han till C More.
– Jag har varit väldigt mobbad av vissa lagkamrater. Man mår verkligen uruselt och jag kände att det finns folk där ute som inte har någon tro på sig själv. Jag har också varit där det är väldigt mörkt, men jag hade min familj som hjälpte mig att hitta glädjen i att spela hockey. Jag hoppas att andra personer där ute, unga som har det jobbigt, kan känna att de kan köra på. Man får aldrig sluta tro på sig själv.

LÄS MER: Modos fina gest – efter stora tragedin: ”Han var en väldigt bra kille”.

Se reportaget med Linus Söderström här: