STORT GRATTIS: Anders ”Masken” Carlsson fyller 63 år i dag – och avslöjar hur han fick sitt märkliga smeknamn

Han är en riktig kultspelare i svensk hockey.
I dag hyllar vi legendaren Anders Carlsson på 63-årsdagen.
Och veteranen avslöjar hur han fick smeknamnet ”Masken” i barndomen.

Det riktiga namnet är Anders Carlsson men han blev ”Masken” med hela svenska folket under hockeykarriären. Genombrottet kom i Brynäs på på 80-talet och gick sedan vidare till Södertälje, New Jersey Devils i NHL, Brynäs igen, Västerås och avslutningsvis Leksand under en lång och framgångsrik karriär.

Carlssons karriär

Carlsson är faktiskt den ende hockeyspelaren någonsin som spelat i högstaligan under 70-talet, 80-talet, 90-talet och även 2000-talet. Det blev hela 653 matcher i Elitserien, dåvarande SHL, och sammanlagt 526 poäng för Gävlesonen som i dag anses som en riktig kultspelare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anders "Masken" Carlsson, hockey
990925 Anders Carlsson (Anders Carlsson), Leksand © Bildbyrån – 60207

Masken kan också stoltsera med tre SM-guld hemma på prishyllan samt dubbla VM-guld och trippla VM-silver med Tre Kronor. Där VM-silvret 1986 framförallt sticker ut när han på egen hand vände matchen mot Finland med två mål inom en halv minut.
– Det är många som fortfarande kommer fram och pratar om det där, säger Masken Carlsson. Det blir aldrig tjatigt, bara kul att folk minns ett par mål som jag gjorde för nästan 30 år sedan, säger han i en intervju med lokaltidningen Gefle Dagblad.

Namnet ”Masken”

Men var kommer egentligen det märkliga smeknamnet från? Jo, när Anders var 13-14 år gammal och skulle springa runt en sjö med lagkamraterna i fotbollslaget så stannade de till för att bada istället.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anders "Masken" Carlsson, hockey
160426 Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson poserar för ett porträtt den 26 april 2016 i Ängelholm. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91375

Då tyckte de andra i laget att de maskade och därmed var ett legendariskt smeknamn fött. Carlsson hade faktiskt kunnat bli en framgångsrik fotbollsspelare istället för hockeykrigare och var eftertraktad av flera allsvenska klubbar.

Men det blev ekonomiska bekymmer och tjafs kring matchpremier i fotbollslaget som ledde till att Brynäs hockeylag istället agerade. Brynäs ordförande Henry Jansson ville hellre ha över ”Masken” till hockeyn och såg sin gyllene chans.
– Han frågade mig hur mycket pengar det gällde, och när jag berättade det sa han ”Inga problem, gå och kvittera ut dem på vårt kansli. Men då får du sluta med fotbollen”, berättar Anders i intervjun.

LÄS MER: När ”Maskens” superstraff skickade Myllys halvvägs till finska ödemarken

Carlsson fick sina pengar och gick därför till fotbollslaget för att säga hej då till fotbollshövdingen i Brynäs, Billy Axelsson.
– Billy blev förbannad förstås, och när jag gick ut genom dörren sa han att någon ishockeyspelare skulle det då aldrig i livet bli av mig. Vi har träffats flera gånger sedan dess och haft roligt åt det där, säger den nyblivna 63-åringen.

Dela artikeln för att gratulera Anders ”Masken” Carlsson på födelsedagen!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev