Stora vändningen om fula smällen – stjärnan anmäls nu av förbundet och SHL efter kritiken

Marcus Högström slog Dennis Everberg – men anmäldes aldrig till disciplinnämnden.
Nu gör dock ishockeyförbundet och SHL en gemensam anmälan.
–  Vi vill se över tolkningarna och skapa praxis i frågan, säger domarchefen Tomas Thorsbrink.

Djurgården mot Rögle, i tisdags, blev en stökig historia. Rögle vann matchen med hela 5–1, men efteråt handlade det mesta om två omdiskuterade smällar.

Rasade mot beslutet

Dels så skallade Jesper Pettersson en Rögle-spelare, och på onsdagen stod det klart att Dif-stjärnan stängs av i två matcher. Men under matchen så lappade även Marcus Högström till Dennis Everberg (som drabbades av hjärnskakning) från båset(!), men situationen anmäldes aldrig ens till disciplinnämnden.

191029 Djurgårdens Marcus Högström och Rögles Dennis Everberg i bråk under ishockeymatchen i SHL mellan Djurgården och Rögle den 29 oktober 2019 i Stockholm.
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Det skapade stor ilska i hockey-Sverige, och flera profiler – däribland Sanny Lindström och Roger Rönnberg – rasade mot beslutet. SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink förklarade beslutet med att det, enligt regelverket, krävs mer än ett slag med handsken på för att det ska anmälas.

”Skapa praxis i frågan”

Men nu kommer den stora vändningen: På onsdagskvällen gick SHL ut med att man, tillsammans med Svenska ishockeyförbundet, väljer att göra en gemensam anmälan till disciplinnämnden.

– Domarkåren och situationsrummet kan endast utgå från regelverket och göra bedömningar utifrån det. Gårdagens situation visar på tolkningssvårighet i regelverket och det behöver vi se över. Därför gör vi nu en gemensam anmälan med ishockeyförbundet för att kunna se över tolkningarna och skapa praxis i frågan, säger Thorsbrink.

191029 Djurgårdens Marcus Högström under ishockeymatchen i SHL mellan Djurgården och Rögle den 29 oktober 2019 i Stockholm.
Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Det handlar alltså om att få ett svar på hur man ska hantera liknande situationer framöver.

– Gällande slagsmålsituationer tar regelverket upp en rad kriterier till att en situation kan anmälas vidare till disciplinnämnden. I situationen från igår tar regelverket till exempel inte upp sekvenser där en spelare håller i samt utdelar slag mot huvudet där en annan spelare saknar hjälm. Därför väljer vi nu att pröva frågan tillsammans med ishockeyförbundet för att få tydligare tolkning i regelverket framöver, säger Thorsbrink.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!