SKRÄLLEN: SHL-stjärnan utanför JVM-truppen – här är spelarna som ska jaga guld för Sverige

JVM stundar – och nu har Tomas Montén släppt sin trupp.
Den stora skrällen: Brynäs-stjärnan Victor Söderström nobbas.
– Någonstans så försöker vi bygga det bästa laget, säger förbundskaptenen.

Kring årsskiftet är det äntligen dags för JVM. Denna gång avgörs turneringen i Tjeckien, och i vanlig ordning är Sverige en av de stora favoriterna att ta hem turneringen.

Här är truppen

Sverige premiärspelar den 26 december, mot Finland, och nu har Tomas Montén släppt sin trupp till mästerskapet. Det blev en oväntad uttagning, där förbundskaptenen bara tog ut fem backar.

191005 Brynäs Victor Söderström under ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och HV71 den 5 oktober 2019 i Gävle. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Förklaringen lär vara att Montén inväntar svar från AHL-stjärnorna Rasmus Sandin och Adam Boqvists respektive NHL-klubbar. Men det betyder samtidigt att SHL-stjärnan Victor Söderström, Brynäs, inte får plats i truppen.

Lämnar forwardsplats

Victor Söderström imponerade under försäsongen i Nordamerika, men återvände till Brynäs under hösten där han gjort stor succé. Efter 13 spelade matcher har Söderström sju gjorda poäng, men det ser alltså inte ut att räcka för en plats i Monténs trupp, om han inte skulle få en av de två återstående platserna på backsidan.

– Alla tre är väldig bra hockeyspelare och någonstans så försöker vi bygga det bästa laget och den bästa sammansättningen. Just nu kan vi inte ta fler beslut utifrån de platser vi har och då väljer vi att avvakta, säger Tomas Montén.

191005 Brynäs Victor Söderström under uppvärmningen inför ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och HV71 den 5 oktober 2019 i Gävle. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Även på forwardssidan så lämnades en plats öppen, som troligtvis är lämnad för ett eventuellt deltagande för en spelare i Nordamerika, exempelvis Winnipeg Jets David Gustafsson. Glädjande nog så finns supertalangen Alexander Holtz, Djurgården, med – trots sin knäskada under gårdagens CHL-match.

Hela truppen:

Målvakter:
Jesper Eliasson, Almtuna/Växjö
Hugo Alnefelt, HV71
Erik Portillo, Dubuque Fighting Saints (USHL)

Försvarare:
Philip Broberg, Skellefteå
Tobias Björnfot, Ontario Regin (AHL)
Nils Lundkvist, Luleå
Mattias Norlinder, Modo
Adam Ginning, Vita Hästen/Linköping

Forwards:
Jacob Olofsson, Skellefteå
Karl Henriksson, Södertälje/Frölunda
Oskar Bäck, Färjestad
Samuel Fagemo, Frölunda
Nils Höglander, Rögle
Alexander Holtz, Djurgården
Lucas Raymond, Frölunda
Nikola Pasic, Karlskoga
Albin Eriksson, Skellefteå
Jonatan Berggren, Skellefteå
Linus Öberg, Örebro
Linus Nässén, Timrå/Frölunda