Sju fiaskovärvningar som får Luleåfansen att må illa

Sju fiaskovärvningar som får Luleåfansen att må illa

Joni Lehto gick under smeknamnet ”Magnum 44” – men fick bara på ett bra skott under sin tid i Luleå. Jari Grönstrand lämnade innan han ens hade debuterat och Niko Hovinen fick stå en match – och släppte in sex mål.

Här är sju spelare som inte väcker några positiva minnen hos Luleåfansen.

Joni Lehto, b, 1996/97
Gick under smeknamnet ”Magnum 44” eftersom det påstods att han hade ett stenhårt skott – och finländaren ställde glatt upp på bilder då han höll i en pistol. Men Lehto kunde inte leva upp till hajpen – inte ens nära. På 18 matcher gjorde han ett mål, mer blev det inte. Lämnade för spel i Tyskland.

Jere Myllyniemi, mv, 2007/08
Värvades efter jul och blev hjälte i sin första match då Luleå slog Timrå med 2-1, men det var också den enda ljusglimten under finländarens tid i Luleå. Totalt blev det fyra och en halv match och Luleåfansen började fundera på om deras målvakt ens kunde rädda en badboll. Snittade nästan fyra insläppta mål per match och räddningsprocenten landade på 87,5.

Niko Hovinen, mv, 2014/15
Kan han ha sämst statistik genom tiderna i SHL? Plockades in i december 2014 och fick chansen i en match – och släppte då in hela sex mål. Räddningsprocent: 69,2. Sedan var det färdigspelat i Luleå för den VM-meriterade målvakten. I januari 2015 flyttade han till Malmö i stället.

Jari Grönstrand, b, 1991
Här kan vi snacka flopp. Lämnade Luleå utan att spela en enda match (!). Den NHL-meriterade finländaren skulle stärka norrbottningarnas defensiv, men så blev det alltså inte.

Alexander Vinogradov, f, 1996/97
En toppspelare i Europa som hade spelat med det ryska OS-laget 1994, men i Luleå kommer han alltid att vara förknippad som en av klubbens största besvikelser genom tiderna. Fick lämna efter en halv säsong – då hade han endast mäktat med sju poäng på 27 matcher.

Kyösti Karjalainen, f, 1992-1994
Gjorde visserligen två säsonger, men sett till förväntningarna måste finländaren få en plats på den här listan. Karjalainen värvades från NHL där han hade spelat med Wayne Gretzky, och alla i Norrbotten var inställda på en given succé. Så blev det inte. I slutspelet 1993 svarade han för en assist på elva matcher och säsongen därpå blev det inte mer än sju poäng på 36 matcher.

Jesse Niinimäki, c, 2007-2008
Oerhört uppskriven när han kom (draftad som nummer 15, 2002) och skulle få rollen som förstecenter – men den platsen lyckades han inte fylla. Efter 37 matcher lånades han ut till Krefeld Pinguine. Han fick en andra chans säsongen därpå – men redan efter fem matcher fick han lämna, och det var inte något som Luleåfansen sörjde.

Gilla Sportbibeln om du också älskar hockey.