SHL:s mardröm efter OS-beskedet: "Vi har inget annat val"

SHL:s mardröm efter OS-beskedet: ”Vi har inget annat val”

Efter NHL:s beslut att bojkotta OS måste SHL lägga om spelschemat för att kunna släppa spelare till de olympiska spelen. Det meddelade Jörgen Lindgren till Expressen i dag.

Det blir stjärnfattigt i OS-hockeyn. NHL offentliggjorde under gårdagen sitt beslut att helt bojkotta nästa års olympiska spel i Pyeongchang. Detta eftersom att de inte vill riskera skador på sina spelare samt inte behöver rucka på sitt täta spelschema. Ett beslut som får konsekvenser för andra ligor. En av de som berörs är SHL. Som nu i stället kommer att behöva ha ett längre uppehåll för att kunna släppa gott om spelare, för att Tre Kronor ska kunna få en konkurrenskraftig trupp till kommande OS.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson bekräftar i ett officiellt uttalande att SHL kan behöva göra justeringar efter den amerikanska hockeyligans kontroversiella beslut.
– Vi beklagar och tycker det är väldigt tråkigt att det inte gick att hitta en lösning där alla de bästa spelarna är tillgängliga för OS. Vi kommer nu hantera situationen i samarbete med IIHF (internationella ishockeyförbundet) och SOK (Sveriges olympiska kommitté) och försöka hitta bästa möjliga lösning. Det kan komma att innebära förändringar i ligan under seriespelet, säger han i uttalandet.

SHL:s VD Jörgen Lindgren bekräftar att spelschemat är en av de delar som kan komma att förändras. Att SHL högst troligt tvingas pausa ligaspelet under tre veckor i februari.
– Vi är väl medvetna om situationen och har hållit en löpande dialog med förbundet. Ska vi släppa så många spelare som det kan bli tal om så måste vi pausa ligan. Vi har inget annat val. Det leder till ett rejält hack i spelschemat under en period som vanligtvis är väldigt intensiv. Givetvis är det långtifrån optimalt, säger han till Expressen.

Förbundskapten Rikard Grönborg väljer dock att tänka positivt trots det tråkiga beskedet.
– Självklart förstår jag att NHL-killarna är väldigt besvikna över att inte få vara med. Men som Coach måste jag släppa det snabbt och i stället fokusera på de spelare som jag har tillgängliga, säger han.

LÄS MER: De svenska stjärnornas toksågning av NHL efter OS-beskedet