SHL-legendaren om nya livet – efter tunga missbruket: ”Det skulle leda till min död”

.

Marko Jantunen skördade enorma framgångar med Frölunda och Färjestad.
Men efter karriären byttes hockeyn ut mot sprit och knark – någonting han nu varit ren ifrån i fyra år.
– Jag insåg att det skulle leda till min död, säger han till GT.

Marko Jantunen kom till Sverige från den finska ligan i mitten av 90-talet.

Han gjorde braksuccé under två säsonger i Frölunda, vilket ledde till NHL-spel 1996.

Vann ett SM-guld

Det blev dock bara tre matcher i världens bästa hockeyliga, och samma säsong var han tillbaka i Frölunda.

Efter två mycket framgångsrika säsonger där flyttade han 2000 till Färjestad, där han fortsatte att ösa in poäng och 2002 vann han SHL med klubben.

2003 lämnade han Sverige och förutom en kort sejour med Timrå 2006 så återvände han aldrig.

Efter flera poängstarka säsonger i den finska ligan så la han skridskorna på hyllan 2010, men det var även då som hans personliga helvete började.

Tunga tiden efter karriären

Hockeyn byttes ut mot alkohol, och så småningom kokain och amfetamin, vilket ledde till att hans hustru lämnade honom och han tappade dessutom kontakten med sina två söner.

– På sommaren 2015 förstod jag att inte kunde leva utan knark. Samtidigt insåg jag att det skulle leda till min död. Jag var fånge i min egen kropp, säger Marko Jantunen till GT.

960222 Marko Jantunen, Västra Frölunda
Foto: Bildbyrån

Jantunen åkte till klinik – och har aldrig sett tillbaka.

Han är nu fri från droger och alkohol sedan fyra år tillbaka, och skulderna som han ådrog sig i jakten på knark är återbetalade.

Det gör han i dag

Sedan han blev ren har han hunnit skriva en bok som sålts i 45 000 exemplar, och i dag jobbar han med att hålla föredrag om resan från toppen till botten, och sedermera sitt nya liv.

– Jag är ute på företag och skolor. Målet är att nå 100 000 elever, lärare och föräldrar med föredraget. Hittills har vi nått 65 000, säger han.

Han har även fått kontakten tillbaka med sin familj.

– Jag har ett bra jobb, ett bra liv och har fått min familj tillbaka. Jag har aldrig varit så lycklig som jag är nu, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);