SHL-klubbarnas jättetapp efter säsongen – så många miljoner förlorar alla lagen

SHL-klubbarnas jättetapp efter säsongen – så många miljoner förlorar alla lagen

.

SHL-klubbarna fick inte ta emot hela ligabidraget för den senaste säsongen.
Bidraget till klubbarna sänkte med hela 1,5 miljoner kronor per lag, totalt 21 miljoner kronor.
– Det hände lite grejer, som andra på högre ort får förklara, kring varför summan till slut minskade för alla klubbar i SHL, säger Moras vd Peter Hermodsson till DT.

Just nu håller SHL-klubbarna på och redogör sina årsredovisningar. Och det ser väldigt bra ut för de flesta.

Inte roligt för Mora

Luleå gör hela 17 miljoner kronor i plusresultat, mest av alla, Frölunda ”plussar” 8 miljoner kronor och HV71 gör 7,9 miljoner i vinst, rapporterar Sportbladet. Men för nedflyttade Mora var det inte lika rolig läsning i årsredovisningen.

Mora gick minus med några hundra tusen kronor. Nu förklarar klubbens vd Peter Hermodsson varför.
– I SHL finns det ett centralavtal med en fast utbetalningspeng mot incitament, alltså krav, för att få ut ett visst belopp, där 4,9 miljoner är taket om man uppfyller samtliga krav, vilket vi gjorde. Därför räknade vi också med den posten ekonomiskt. Sen hände det lite grejer, som andra på högre ort får förklara, kring varför summan tillslut minskade för alla klubbar i SHL, säger han i en intervju med DT.

SHL
190502 Frölundas Patrik Carlsson jublar med Le mat pokalen efter final 6 i SM-slutspelet i ishockey mellan Djurgården och Frölunda den 2 maj 2019 i Stockholm.
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135986

SHL-bidraget sjönk

SHL delade ut 28 miljoner kronor till klubbarna efter säsongen 2017/18 och den senaste säsongen blev klubbarna lovade totalt 35 miljoner kronor och utöver det även en rörlig del, den så kallade incitament-delen.
– Siffran fem miljoner kronor i incitament-delen har nämnts tidigare, men icke helt fastslagen. Den fördelas när vi har räknat ihop våra intäkter och kostnader. Det har vi gjort nu, säger Michael Marchal, vd för SHL till Sportbladet.

Men när allt är räknat så innebar incitament-delen bara 3,5 miljoner kronor till klubbarna, en minskning med totalt 21 miljoner kronor. Men då skulle även klubbarna ha rätt plattform för tv-kameror samt godkända säkerhetsanordningar.
– Sedan hade vi en del i incitament-dokumentet som handlade om seriesegern. Tror den var på strax över en miljon kronor. Men den har vi nu tagit bort nu. Det är svårt för alla 14 medlemsklubbar att vinna serien, säger Marchal till kvällstidningen.

Ökar nästa SHL-säsong

Om man jämför med förra säsongen så har det totala ligabidraget ökat, men inte alls så mycket som Moras vd Peter Hermodsson hoppats på. De ökade engångskostnaderna är en av anledningarna.
– Vi har gjort en del upprensningar och betalat av en del ”skräpkostnader”. Nu står vi starka inför framtiden. Sedan har en del kontrakt inte kommit upp till de intäkter som vi hoppats på, säger Marchal till Sportbladet.

Nästa säsong ökar ligabidraget till 37 miljoner kronor, bekräftar SHL:s vd Michael Marchal.

LÄS MER: Svenskdoldisen nya uppdrag – får prestigejobb i NHL!

Uppgifter: Leksands prestigevärvning – plockar poängkung från värsta rivalen!