Scouten avslöjar nu hemliga spelet bakom draften – därför valde Detroit Lucas Raymond redan som fyra

Detroit valde Lucas Raymond redan som fjärde spelare i draften.
Nu avslöjar scouten Håkan Andersson spelet bakom valet.
– I mina ögon en potentiell NHL-stjärna, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Vi har blivit rejält bortskämda med svenskar som gått riktigt tidigt i NHL-draften under de senaste åren. År 2017 valdes bland annat Elias Pettersson redan som femma, och året därpå blev Rasmus Dahlin den första svenske draftettan sedan Mats Sundin.

Spelet bakom draften

I år blev heller inget undantag. Inför draften var flera svenskar – framför allt Lucas Raymond och Alexander Holtz – högt upp på många experters listor, men det var ändå lite av en skräll när Detroit Red Wings, redan med fjärdevalet i draften, valde Frölundas supertalang Lucas Raymond.

Lucas Raymond, Frölunda
201001 Frölundas Lucas Raymond blir intervjuad av Cmore före ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Frölunda den 1 oktober 2020 i Skellefteå. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0007

Håkan Andersson är Europachef och talangscout för Detroit Red Wings, och hade således en stor påverkan i vilket val klubben gjorde när man plockade Raymond. I podcasten ”Släpp Sargen”, med Niclas Norlindh och Robin Figren, så berättar han om tankarna inför draften.

– I det här fallet så visste vi att vi hade fjärdevalet, och Lucas var ett av de namn som vi diskuterade. Men jag och mina andra kollegor – vi har en chefsscout, Chris Draper (tidigare storspelare), sen två killar i Nordamerika – hade många och långa diskussioner, och jag skulle säga att vi var till 99% överens om att det skulle vara Lucas Raymond som var namn nummer fyra på vår lista. De tre som gick innan var de tre som vi hade uppskrivna, säger han i podden.

Enorma hyllningen

Andersson berättar vidare att diskussionerna var än starkare i andrarundan, då man valde svenskarna William Wallinder och Theodor Niederbach.

– Vi hade ett tidigt val i andrarundan, då blir det lite mer diskussion, vi hade ett val till i andrarundan – ännu mer diskussion. Hockey har ju olika positioner, så där måste man diskutera fortgående: ”Vad tycker man? Hur ser han ut? Vad kan han bli?”, säger han.

Lucas Raymond, Frölunda
200909 Frölundas Lucas Raymond under träningsmatchen i ishockey mellan Rögle och Frölunda den 9 september 2020 i Ängelholm. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0059

Håkan Andersson säger själv att han är nöjd med förstavalet, och tror att Raymond har allt för att lyckas i världens bästa hockeyliga.

– I mina ögon är han en potentiell NHL-stjärna, det är inget snack om det. Det är bara att kolla redan nu, jag tror han är topp tre i Frölundas skytteliga, och de leder hela SHL? Jag kan tycka att till och med det har gått obemärkt förbi. Och med tanke på att han fortfarande har ett år kvar som junior… det är rätt fascinerande, säger han.

LÄS MER: Okända detaljen avslöjad – så nära var Foppa att hamna i Detroit Red Wings: ”Hade hårda diskussioner”

Få våra nyhetsbrev!