Sanningen bakom Tre Kronors VM-guld – så räddades vår stora guldhjälte

Det fanns länge en stor oro för Henrik Lundqvist inför VM-finalen.
Sedan klev han in i målet – och blev Tre Kronors stora guldhjälte.
Men med rejäl smärta.
– Man känner inte efter i en VM-final, säger ”Henke” till SportExpressen.

Hela Sverige höll tummarna för Henrik Lundqvist inför VM-finalen efter den skada målvakten ådrog sig i semifinalen mot Finland. Direkt klev läkarteamet in med en akutbehandling och bara någon timme innan finalen bekräftades det att ”Henke” skulle spela.

Och som han spelade. Lundqvist räddade över 40 skott under ordinarie tid och i det rafflande straffavgörandet spikade han igen fullständigt och släppte inte in en enda straff från kanadensarna. En riktigt guldvinnande insats i målet – men det gjorde rejält ont.

Nu avslöjas sanningen bakom hjälteinsatsen.
– Det kändes inget vidare i går, men vi skulle se hur det kändes på morgonen. Jag fick en liten skada på knät. Jag trodde inte att jag skulle kunna spela vid lunchtid, det kändes inte alls bra. Men jag fick akupunktur och behandlingar. Vi testade med en spruta som gjorde att smärtan försvann, säger Lundqvist till SportExpressen.
– Det är klart att jag har varit lite orolig, man har fått möjligheten att spela VM-final, då vill man inte missa på grund av en skada.

Trots sprutan fortsatte smärtan under matchen och det var en svensk guldhjälte som verkligen fick bita ihop. Men när det är VM-final så är det VM-final. Och när guldet säkrades, Henkes allra första VM-guld, så var det bara att slappna av och njuta.
– Det kom efter halva matchen, men man känner inte efter i en VM-final. Man försöker bara tänka på nästa skott, säger han till SportExpressen.
– Det kunde inte ha slutat bättre efter ett snöpligt slut i New York. Jag är stolt, glad och tacksam över att få vara med om det här.

LÄS MER: Nylanders egna ord om klassiska glädjetacklingen.