Så vill Per Ledin stoppa trashtalket – efter omtalade bråket

Så vill Per Ledin stoppa trashtalket – efter omtalade bråket

Malmös Patrik Sylvegård kritiserades från flera håll efter sitt uttalande förra helgen.
Det fick klubben att gå ut med en offentlig ursäkt.
Nu ger sig hockeyprofilen Per Ledin in i debatten och fördömer språkbruket i SHL.

Malmö-forwarden Marcus Sylvegård stängdes av två matcher efter sitt matchstraff i förra helgen. 19-åringen ska ha skrivit t ”håll käften, horunge” till en Djurgårdsspelare som i sin tur kallat honom ”bögjävel”.

Kritik efter uttalandet

Sportchefen tillika Marcus pappa Patrik Sylvegård gick därefter ut och sa att han var besviken över att forwarden stängdes av.
– Om någon säger ”din jävla bögjävel” till mig så skrattar jag bara. Sen kan man säga saker som är mer personliga men som kanske inte räknas som kränkande, sa Sylvegård då.

Uttalandet fick stor spridning och möttes av kritik. En av dem som kritiserade uttalandet var hockeylegendaren Börje Salming, som ansåg att uttalandet från sportchefen var ”för jävla dåligt”.

Malmö Redhawks gick under tisdagen ut med en ursäkt och fördömde uttalandet, samtidigt som man anser att debatten därefter inte varit tillräckligt nyanserad. Nu ger sig även profilen Per Ledin sig in diskussionen.

Ledin: ”Måste finna bättre ord”

I Sportbladets podcast Hockeystudion konstaterar Ledin att språkbruket på isen måste bli bättre. Alla kränkningar måste därmed bort.
– Trash talk har alltid funnits i sporter där det är adrenalin och fysiskt spel. Med det sagt så måste vi nånstans filtrera och komma bort från de ordvalen. Jag har själv hamnat i det genom åren och visst, det sker i stridens hetta. Men vi måste finna bättre ord om vi ska syssla med trash talk, säger Per Ledin i Hockeystudion.


Ledin har en lång karriär i ryggen, men än har 40-åringen inga planer på att lägga skridskorna på hyllan.

I SHL-sammanhang blev han känd som en hårding på isen, men också för att bland annat ha skrikit ”tjockis” till Tommy Salo och ”tattare” åt måldomaren.

Han berättar i podcasten att de många negativa ordvalen måste bort från ishockeyn då spelarna har ett ansvar.
– Det finns bättre och sämre ordval och det här är de sämre. Det mentala spelet har alltid funnits. Jag brukar alltid prata om de här snälla och duktiga killarna som aldrig skulle göra något sånt, de brukar ofta vara de som tappar behärskningen och gör dumma grejer, säger Ledin.

”Måste sätta ner foten”

I dag är han engagerad i sina barns eget idrottsutövande i fotboll och hockey, bland annat som ledare.

Han anser att människor runt om idrotten måste säga till redan i ung ålder om man hör nedsättande ord.
– Det är samma sak som nu 2018 på sociala medier. Man läser just de här orden ”hora” och ”bögjävel”. Tyvärr blir det en vardag till slut. Det här har pågått länge, framför allt mot tjejer. Här måste man sätta ner foten, att det här är inte okej längre. Jag märker ju hur det låter på fotbolls- och hockeymatcher när 12–13-åringar spelar, säger Ledin i podcasten Hockeystudion.

Dela om du håller med Per Ledin!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/5NUozGKpdWPOUpJswss3Se-hJlnYgVl1PVTua6xFmLtHCl8mvj8EMsCr1_peTquc?autoplay=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Oroande beskedet: SHL-stjärnan kan ha gjort sin sista match

Finske superstjärnans TOKHYLLNING till Rasmus Dahlin: ”En av de bästa”