Så lyckades Detroit med tidernas största stöld i NHL-draften.

Okänd för hela hockeyvärlden skulle Detroit Red Wings göra sitt största fynd någonsin i NHL-draften. Bakom succédraften låg lyckofull och känslig scouting, samt ett förbud att nämna spelaren som senare blev känd som ”The Perfect Human” – Nicklas Lidström.

Allt började 1988 när Christer Rockström, scout för Red Wings i Sverige, genom kompisar som spelade i Västerås IK fick höra om Nicklas Lidström. Gömd i det öppna, med begränsad speltid såg Christer något som fick honom att ringa Neil Smith, som var ansvarig för scouting i Detroit.

”Nicklas får väldigt många personer att verka smarta”, berättar Rockström för Toronto Sun. ”Coacher, General Managers, scouter och alla i organisationen upplevs smartare med Nicklas i laget. Men vi var inte så smarta. Vi visste inte vad han skulle bli. Men vi visste tillräckligt för att chansa”.
lidasBuckla700x370
En chansning som betalade av sig med råge. Här är en av totalt fyra gånger som Lidas vunnit Stanley Cup.
Bildkälla: Maia C/Flickr

Lidström spelade i elitserien som 18-åring. Men tränarna såg inte honom som topp-6 back och han fick begränsat med speltid. En nyckel för Detroit Red Wings visade det sig, eftersom inga andra upptäckt honom.

Det som var signifikativt för Lidström var att han inte syntes på isen – få misstag och nästan alltid i rätt position. Huvudscouten Smith förklarade honom som den spelare någon måste peka ut för dig, men när du kollade på honom såg han samma sinne för hockey och grunder som väckte Rockströms radar från början.

Detroit bestämde sig för att ta honom i tredje rundan det året, vilket var sista rundan att välja en 18-årig spelare på den tiden. Risken var att om de väntade ett år till skulle han spela junior-VM och alla skulle vara ute efter honom redan i första rundan.
Bildkälla: Clyde/Flickr
LidasSkjute700r

Men det var ett stort problem. Draften var flera månader bort och Red Wings hade bestämt sig för att Lidström fortsatt skulle vara en hemlighet. Scouterna i Detroit förbjöds att prata om honom och skulle få sparken om något nämndes. Även Lidströms egen agent tvingade de att hålla sig hemma i Sverige med Lidström under draften.

Under 1989 års draft kom vad Smith kallar sitt bästa val någonsin – och då draftade han även Steve Yzerman. Det var också året som skulle förändra Red Wings lycka, då man en runda senare även draftade Sergei Federov.

Rockström, som nu arbetar för Montreal Canadiens, berättar att Red Wings då kallades för ”Dead Wings”, men nu är de en modell för NHL-lag och hur man lyckas i draften. Mycket på grund av det som började med Nicklas Lidström.

Men det hade kunnat sluta annorlunda. Philadelphia Flyers var på sätt och vis nära då de valde Patrik Juhlin från just Västerås som nummer 34 i draften. ”Det var ett helt unikt fall. Det var enda gången i hela min karriär det hände”, säger Neil Smith. ”Det finns historier om de som springer på oslipade diamanter, men det är bara sagor. Det händer aldrig”.


I inslaget Hockey IQ försöker man förklara kortfattat om storheten som är Nicklas Lidström.

Valet av Lidström i tredje rundan gav fyra Stanley Cup till laget, sju Norris Trophy och en spelare invald i Hockey Hall of Fame för att bara nämna några saker. Här kan man läsa mer om flera av hans, till synes, övermänskliga rekord – ”The Perfect Human”.