Så gav Markus Näslund 4 000(!) barn sitt livs bästa dag – otroliga gesten kostade över fem miljoner kronor

Så gav Markus Näslund 4 000(!) barn sitt livs bästa dag – otroliga gesten kostade över fem miljoner kronor

Markus Näslund är en av våra största spelare någonsin.
Men han var kanske ännu större.
Det bevisar verkligen det här.

Totalt blev det 1 117 matcher i NHL för Markus Näslund, som svarade för makalösa 869 poäng. Karriären i Nordamerika fick en trög start, där han hade svårt att göra avtryck i Pittsburgh Penguins. Men sen kom flytten till Vancouver Canucks, och resten är, som man brukar säga, historia.

Otroliga gesten

Näslund växte snabbt fram till en publikfavorit i Canucks, och när han väl fick ett ”C” på bröstet så var det självklart, och ingen kunde ifrågasätta det. Näslund har sitt tröjnummer 19 pensionerat i Vancouver, och än i dag är han en av organisationens mest omtyckta spelare någonsin. Och det var inte bara för allt han gjorde på isen.

011115 Ishockey: Markus Näslund, Vancouver, NHL. © Bildbyrån

Näslund var en fantastisk ambassadör för Canucks och han gjorde oändligt många fina gester utanför isen. Näslund var regelbundet på besök på diverse barnsjukhus i området, och han ställde dessutom alltid upp för fansen när det kom till att skriva autografer och verkligen ta sig sin tid. Men framför allt så var det en grej som stack ut. Näslund, som kallades Nazzy i Vancouver, köpte för egna pengar en loge på Vancouvers hemmaarena. Den fick namnet ”Nazzy’s Suite 19” och under sex år gav han barn från Vancouver chansen att gå på match, och få en riktig VIP-behandling, under matcher.

LÄS MER: När Peter Forsberg och Markus Näslund förvandlade rinken till en skolgård och hade fullständig lekstuga

Hjälpte närmare 4 000 barn

Utöver att kolla på matchen fick barnen mat, snacks och dryck. Dessutom ett särskilt välkomnande på jumbotronen, en Näslund-tröja, souvenirer – och ett besök från Näslund i egen hög person. Allt helt gratis.

Totalt så fick 3 700(!) barn, enligt NHL.com, chansen att gå på Vancouvers matcher i Näslunds loge. Barnen var på olika sätt sjuka, fysiskt eller psykiskt. Totalt ska Näslund och hans familj betalat över fem miljoner kronor för att genomföra det.

– När jag var lite så älskade jag att gå och kolla på mitt favoritlag, så att ge de här barnen chansen är en fantastisk grej för mig och min familj. Vi är i en position där vi kan ge något tillbaka, och det var viktigt för oss att göra det, sa Näslund.

011119 Ishockey, NHL: Markus Näslund, Vancouver. Porträtt. © Bildbyrån

När Näslund slutade i Vancouver 2008, så tog målvaktsikonen Roberto Luongo över svenskens fina initiativ, där barn från över 100 välgörenhetsorganisationer fick chansen att gå på match. Vilket fantastiskt initiativ av en ännu mer fantastisk människa. Markus Näslund – en äkta ikon!

LÄS MER: Vancouvers löjligt mäktiga hyllning till Markus Näslund är veckans absolut säkraste gåshudsgaranti