Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Så fick alla NHL-klubbarna sitt namn.

Alla som tittar på NHL vet att Chicago heter Blackhawks. Men vet ni varför laget heter så? Här är alla NHL-klubbarnas underliga historier kring lagnamnet.

Anaheim
Anaheim Ducks
Efter filmsuccén The Mighty Ducks med Emilio Estevez i spetsen ville NHL kapitalisera på filmen. Klubben hette Mighty Ducks of Anaheim tillsammans med klubbmärket från filmen ändå fram till år 2005. Disney sålde då rättigheterna till Henry och Susan Samueli, som tillsammans med generalmanagern Brian Burke ändrade namnet till Anaheim Ducks.

Arizona copy
Arizona Coyotes
Phoneix Coyotes var tvugna att byta namn på grund av ekonomiska problem i klubben. Lagnamnet ändrades till Arizona Coyotes på klubben som aldrig fått lyfta Stanley Cup-bucklan, trots att klubben haft legendariska spelare som Keith Tkachuk, Brett Hull och Jeremy Roenick.

boston
Boston Bruins
När livsmedelsmogulen och ägaren till Boston Bruins, Charles Adams tog med sin franchise till Boston valde han att överföra de färger som han hade använt för logotypen till sin butikskedja, nämligen brunt och gult. Namnet på laget skulle dock representera ett djur där egenskaper som snabbhet, smidighet och smarthet var viktiga. Därför valdes namnet ”Bruins” som är ett gammalt engelskt ord för brunbjörn och ofta användes i klassiska folksagor.

Buffalo
Buffalo Sabres
Ägarna Seymour Knox lll och Northrup Knox ville att namnet på deras lag skulle vara unikt. De båda ägarna valde då att utföra en namngivartävling år 1970, där Sabres var det vinnande alternativet. Seymour menade att en sabel var ett vapen som bärs av ledare och det var ett ypperligt vapen för både försvar och offensiv.

calgary
Calgary Flames
”The Flames” spelade i Atlanta från 1972 till 1980 och lagnamnet anspelar på att staden tidigare brunnit ned i inbördeskriget. När laget senare flyttade, ville den nya ägaren Nelson Skalbania att ”Flames” fortfarande skulle vara kvar i lagnamnet eftersom att staden är en oljestad. Flames behölls men klubbmärket ändrades, från ett brinnande A till ett C.

carolina
Carolina Hurricanes
I mars 1997 utannonserades det att Hartford Whalers skulle flytta sin verksamhet för att spela i Carolina redan under kommande säsong. Som ett resultat av den snabba flytten namngav ägaren Peter Karmanos Jr laget själv, istället för att ordna en namngivartävling. Med motiveringen att staden ofta drabbas av orkaner var namngivandet klart, och Carolina Hurricanes var ett faktum.

chicago
Chicago Blackhawks
Det klassiska laget, som är ett av lagen i ”the original six” namngavs av ägaren Frederic McLaughlin år 1926. Han valde att namnge laget efter den grupp han tjänade under första världskriget, nämligen Blackhawks.

colorado
Colorado Avalanche
Legenden Peter Forsberg hade mycket väl kunnat spela för Colorado Black Bears, Colorado Outlaws eller Colorado Cougars. Dessa var nämligen de namnförslag som var med i tävlingen om att ersätta det tidigare lagnamnet Quebec. Laget gick 1979 med i NHL och såldes inför säsongen 1995/1996.Laget flyttade till Denver och bytte då namn till Colorado Avalanche.

Columbus
Columbus Blue Jackets
14.000 människor var med i omröstningen till lagets nya namn. Det slutade med två förslag, ”Blue Jackets” och ”Justice”. Valet föll på det förstnämnda för att hedra inbördeskrigets historia i delstaterna Ohio och just Columbus.

Dallas
Dallas Stars
Minnesota North Stars flyttade till Dallas, Texas år 1993 för att fortsätta spela ishockey. Ägaren plockade bort Minnesota och bytte ut North mot Dallas, och kvar blev Dallas Stars.

detroit
Detroit Red Wings
År 1932 köpte James Norris det som senare av många kom att kallas ”svenskklubben”. Nämligen Detroit Falcons. Det nya namnet ”Red Wings” uppkom efter att Norris döpte om klubben efter det amatörlag han tidigare spelat i, Montreal Winged Wheelers. Logon för klubben, ett hjul med vingar representerar Detroit som centrum för bilindustrin.

edmonton
Edmonton Oilers
Bill Hunter som var ägare i klubben, hade tidigare varit delaktig i en juniorklubb som hette Oil Kings på 50- och 60-talet. Han valde därefter att behålla namnet ”Oilers” när laget tågade in i NHL år 1979.

Florida
Florida Panthers
Entreprenören och affärsmannen Harry Wayne Huizenga ville kort och gott belysa det utrotningshotade djuret med samma namn som laget, nämligen Florida Panther.

Kings
Los Angeles Kings
Ägaren Jack Kent Cooke valde namnet Kings utifrån en omröstning bland stadens medborgare. Cooke ville att laget skulle ha en touch av kunglighet och vad passar bättre än namnet King i så fall. Laget bär samma färger som basketlaget i staden, Los Angeles Lakers som även ägs av Cooke.

minnesota
Minnesota Wild
År 1998 valdes namnet Wild för att hedra delstatens naturliv och superba utomhusaktiviteter. Namnet blev det vinnande, i konkurrens med sex andra alternativ Blue Ox, Northern Lights, Voyageurs, White Bears och Freeze.

Montreal
Montreal Canadiens
1909 skapade John Ambrose O’Brien klubben Club de Hockey Canadien som översattes till Canadian Hockey Club. Ägaren ville att laget skulle peka mot Montreals fransktalande delar av befolkningen, som ofta kallas ”The Habs” eller ”Les Habs”. Därav finns ett H inplacerat i det C som nu är klubbens märke.

nashville
Nashville Predators
En sabeltandad tiger hittades när en kontorsbyggnad skulle byggas, vilket föranledde de namnalternativ som fanns för lagets namngivningsomröstning. Ice Tigers, Fury och Attack var de andra alternativen som gick att rösta på, men när ägaren Craig Leipold valde att lägga till sin egen tolkning av upptäckten föll valet på Predators.

new jersey
New Jersey Devils
Laget behövde ett nytt namn efter att Colorado Rockies flyttade till New Jersey år 1982. En tidningsomröstning var det som agerade metod för att rösta fram namnet Devils, som var det vinnande bidraget före namn som Blades, Coastals, Gulls och Jaguars. Jersey Devil är det smeknamn som baseras på en legend om en varelse som bodde i skogen i New Jersey.

islanders
New York Islanders
De svenska målvaktslegenderna Tommy Salo och Tommy Söderströms gamla klubb fick namnet Islanders år 1972. Islanders var ett tredjealternativ för stadens baseballag, men var tydligen en perfekt representation för hockeyn i staden.

rangers
New York Rangers
År 1925 ville Madison Square Gardens presidenten G.I. Tex ́Rickard ha sin egen hockeyklubb. Hans vilja gick igenom året därpå och de lokala fansen och medierna började referera till laget som ”Tex’s Rangers”. Sedan dess har Henrik Lundqvist lag förknippats med New York Rangers.

ottawa
Ottawa Senators
Staden fick möjligheten att expandera sin franchise år 1991, och valde då att återgå till sina rötter vad gäller hockeyverksamheten. Klubbnamnet som tidigare hade vunnit elva Stanley Cup-titlar blev ett självklart val för klubben.

philla
Philadelphia Flyers
En sponsrad namngivningstävling hölls 1966, där tusentals valsedlar var i omlopp. Valet föll sedan på namnet Flyers, då detta alternativ fått hundratals röster. Den högsta vinsten som deltagarna i omröstningen kunde vinna var en 21 tums färg-TV, och en säsongskort för två personer.

pitts
Pittsburgh Penguins
Carol McGregor som är fru till ägaren av Pittsburghs hockeylag var den person som gav namnet till klubben. En konversation mellan dessa två slutade med att McGregor ville att laget skulle heta Penguins, då hon kallade stadens arena för den stora igloon.

sanjose
San Jose Sharks
De som valde att delta i San Joses namntävling hade möjlighet att vinna biljetter till 1991 års upplaga av All-Starmatchen. Det alternativ som vann var ”Blades” men fick avvisas senare då dette förde tankarna mot kriminella gäng. Det andra alternativet i tävlingen ”Sharks” blev det därmed det vinnande.

Stlouis
St. Louis Blues
Först var tanken att döpa laget efter de båda rymdkapslarna som byggts i staden, men valet föll tillslut på ägaren Sid Salomon Jr favoritlåt nämligen ”St. Louis Blues”.

tampa
Tampa Bay Lightning
Tampa anses vara huvudstaden för blixtar i Nordamerika, och passande nog var det just ett åskväder som fick ägaren Phil Esposito att komma på namnet för stadens hockeylag.

toronto
Toronto Maple Leafs
När Conn Smythe köpte Torontoklubben år 1927 ville han byta klubbnamnet. Laget hette först år 1917 ”Arenas” då de ägdes av Arena Company. Senare ändrades namnet till St. Patricks för att relatera till stadens irländska del av befolkningen. Maple Leaf sägs grunda sig i Smythes delaktighet i första världskriget där han var en del av Maple Leafs regementet.

vanco
Vancouver Canucks
Canuck är ett slangord för att vara kanadensare och refereras till Johnny Canuck som var en politisk seriefigur under år 1869. Denna figur har blivit en del av laget då den agerar en inofficiell maskot för laget.

capitals
Washington Capitals
De deltagande namnförslagen mötte tufft motstånd när laget från huvudstaden döptes till Capitals. Namnet anses även vara mindre kontroversiellt i jämförelse med ägaren Abe Pollins andra projekt inom idrotten. Pollins basketlag fick byta namn från ”The Bullets” då detta anspela på våld och fick det nya namnet ”The Wizards”.

winnipeg copy
Winnipeg Jets
År 2011 blev Winnipeg Jets som namn offentligt för allmänheten. Det hade länge spekulerats om vilket lagnamn som klubben skulle ta efter det tidigare namnet Atlanta Thrashers, men ägargruppen ville att laget skulle representera hela delstaten Manitoba vilket satte spiken i kistan för namnbytet.

Gilla gärna Sportbibeln.

 

Läs mer om...