Profilen Viktor Fasth återvänder nu till SHL – får oväntad roll i topplaget: ”Han är väldigt bra på det”

Viktor Fasth avslutade karriären för ett år sedan.
Nu är profilen tillbaka i SHL – men inte som spelare, utan i en helt ny roll.

Viktor Fasth har varit en av Sveriges bästa hockeymålvakter de senaste tio åren. Hans enorma säsong 2011/12 i AIK resulterade i ett NHL-kontrakt med Anaheim, och 39-åringen har över 50 matcher i världens bästa hockeyliga på meritlistan.

Får ny roll i topplaget

Målvakten hann också med en sväng i Edmonton, och ett par säsonger i KHL, innan han vände tillbaka till Sverige 2017/18. Då skrev han på för Växjö Lakers och vann SHL två gånger.

210531 Goalkeeper Viktor Fasth and Isac Lundström of Sweden looks dejected after the 2021 IIHF Ice Hockey World Championship game between Russia and Sweden on May 31, 2021 in Riga. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Det har gått lite mer än ett år sedan innan Viktor Fasth meddelade att han avslutar sin karriär. Men längtan tillbaka till hockeyn har varit stor, och nu är han klar för en återkomst i sin gamla klubb Växjö – men inte som spelare.

– Viktor kommer att ingå i vår organisation i år. Jag vet inte om det är en ny position, men den är ny för oss och hoppas att han ska ligga lite mellan spelare och ledare som ett bollplank och mentor, säger Lakers sportchef Henrik Evertsson till Hockeynews.

”Ska bli jävligt kul”

Evertsson utvecklar den nya roll Växjö öppnat i klubben, och som tror att Viktor Fasth kommer att passa som handen i handsken för uppdraget.

– Man jobbar individuellt i ett mentorskap, men även med konkreta detaljer i spelet. Har du stått i mål så har du det fina att du har en del att tillföra eftersom du har varit just målvakt. Du har spelat bakom backarna. Du kanske bättre än någon annan vet hur en målvakt vill ha det och hur ett försvarsspel går till, säger Evertsson.

210211 Goalkeeper Viktor Fasth of Sweden during the Beijer Hockey Games between Czech Republic and Sweden on February 11, 2021 in Malmö. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Han tillägger:

– Han är någon som man lyssnar på när han pratar. En grym människa som i alla fall jag tycker är ruggigt kul att snacka med när man väl gör det. Och det tror jag de flesta andra tycker också. Så det ska bli jävligt kul att ha med Viktor.

LÄS MER: Mäktiga utnämningen för Lucas Raymond i natt – belönas nu efter sin otroliga debutsäsong i NHL