Peter Forsbergs helt bortglömda rekord – otroliga bedriften som gör honom helt unik i NHL-historien: ”Stolt över det”

Peter Forsberg vann dubbla Stanley Cup-titlar under karriären.
Men det finns en bortglömd bedrift som han är helt ensam om i NHL-historien.
– Ja, det är definitivt något som jag är stolt över, säger ”Foppa” till Expressen.

Han är utan tvekan en av svensk hockeys främsta spelare genom tiderna. Få kan matcha Peter Forsbergs imponerande meritlista som en av Sveriges bästa NHL-spelare någonsin.

Forsbergs bedrift

”Foppa” har vunnit Calder Trophy som bästa nykomling i NHL, Art Ross Trophy som poängligavinnare, Hart Trophy som ligans mest värdefulle spelare och så dubbla Stanley Cup-titlar med Colorado Avalanche som kronan på verket. Men det finns en bortglömd bedrift som kanske ännu mer visar svenske legendarens storhet som hockeyspelare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Forsberg, NHL
240425 Peter Forsberg under en pressträff med Viaplay inför Ishockey-VM den 25 april 2024 i Stockholm . Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0567

För ingen annan i hockeyhistorien har lyckats med det Forsberg gjorde 1999 och 2002. Då blev han den första någonsin att vinna poängligan i Stanley Cup två gånger utan att ens nå finalen, det har ingen annan kunnat göra – inte ens självaste Wayne Gretzky.
– Ja, det är definitivt något som jag är stolt över. Tiden flyger iväg, men jag kommer ihåg vissa delar av de där Stanley Cup-åren som om det vore i går, säger Foppa i en intervju med Expressen.

”Men det var surt”

Men det okända rekordet väcker också bitterhet hos Forsberg, för om det är något som han grämer sig över så är det att han gått miste om Conn Smythe Trophy. Den prestigefulla utmärkelsen som går till slutspelets mest värdefulle spelare och som är ett av de mest eftertraktade priserna på NHL Awards.
– Hade vi nått finalen 1999 eller 2002 hade jag kunnat vinna Conn Smythe Trophy, säger 50-åringen till kvällstidningen.
– Tur att man fick vinna Stanley Cup två gånger, men det hade varit kul med en Conn Smythe Trophy också.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Forsberg, NHL
991206 Ishockey, NHL, Colorado Avalanche – Vancouver Canucks: Peter Forsberg, Colorado Avalanche. Foto: BILDBYRÅN / 23649

1999 svarade Peter Forsberg för 24 poäng, 8 mål och 16 assist, på 19 matcher i Stanley Cup-slutspelet. Men då åkte Colorado ut mot Dallas Stars i konferensfinalen.
– Dallas fick möta Buffalo i finalen och jag tror att vi också hade besegrat Buffalo det året i en finalserie. Så det var surt. Jag spelade de sista matcherna i semin med ett brutet finger och kunde inte hålla i klubban, berättar han i intervjun.

LÄS MER: Peter Forsberg avslöjar vad han vill göra mot tv-kollegan Peter Jihde – erkänner nu det brutala: ”Åh, herregud”

2002 blev det 27 poäng, 9 mål och 18 assist, på 20 matcher för Foppa i slutspelet. Då blev han unik som den ende att vinna poängligan utan att nå finalen vid två olika tillfällen under karriären, men det året blev Detroit Red Wings för tuffa i konferensfinalen.
– Samma sak där, jag är övertygad om att vi också hade slagit Carolina (Hurricanes) om vi hade nått finalen, säger Foppa.

Är Peter Forsberg svensk hockeys bästa spelare genom tiderna? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev