Pelle Lindberghs helsköna svar till tokiga NHL-tränaren – som vägrade låta honom dricka under matchen: ”Ibland blir jag...”

Pelle Lindberghs helsköna svar till tokiga NHL-tränaren – som vägrade låta honom dricka under matchen: ”Ibland blir jag…”

Pelle Lindbergh var målvakten som fick NHL att införa vattenflaskor vid målet.
Men det var inte alla som stod bakom förslaget.
En gång slog ikonen tillbaka mot en motståndartränare – med den allra skönaste comebacken.

Pelle Lindbergh är en av Sveriges riktigt stora inom ishockeyn, trots att hans karriär dessvärre blev kort, efter ett dödsfall som chockade hela NHL. Lindbergh hade fått ett enormt genombrott 1984, då han tog ett ungt Philadelphia Flyers hela vägen till Stanley Cup-final. Och året därpå fortsatte han att storspela.

Blev först med vattenflaska

Pelle Lindbergh fick sitt genombrott under den snudd på ökände ledaren Mike Keenan. Keenan styrde sina lag med järnhand, och han ställde enormt hårda krav på sina spelare. Men det var också Keenan, tillsammans med Pelle Lindbergh, som fick igenom en enorm förändring i världens bästa liga, som underlättade för alla målvakter i framtiden.

Pelle Lindbergh hade problem med yrsel när han spelade, vilket han ofta lyfte fram i omklädningsrummet i periodpauser. Lindbergh blev uttorkad, kände sig svimfärdig, och det var då Keenan kom på en briljant idé. Under en match bad Keenan en av spelarna i laget att åka med en vattenflaska och lägga på Lindberghs målbur, någonting som i dag är helt självklart inom hockeyn, men som då sågs på som någonting som var totalt fel.

Helsköna svaret

I ett slutspel mot självaste Edmonton Oilers, med Wayne Gretzky i spetsen, så var motståndartränaren Glen Sather vansinnig över påhittet med vattenflaska på mål. Han hotade med att inte ens låta sina spelare gå ut på isen om inte Flyers slutade upp med flaskan. Lindbergh hade då varit hela slutspelets bästa målvakt, och kanske var det bara en ursäkt för att få svensken ur balans. Men Sather stod fast i att han vägrade att se flaskan uppe på mål.

– Vi kanske vill ha en hink med kyckling på vårt mål. Eller en hink med kyckling över deras mål. Eller kanske hamburgare? Jag menar, om man kan ha en flaska vatten där, låt oss äta lunch där, sa Sather, ironiskt.

Ishockey: Pelle Lindbergh, Sverige. © Bildbyrån – dia

Men Pelle Lindbergh tog det hela med ro, minst sagt. När pressen frågade honom om Sathers utspel så svarade han, enligt Sports Illustrated, hur lugnt som helst:

– Gärna för mig, det låter trevligt! Ibland blir jag hungrig ute på isen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev