Osannolika vardagen för Leksands damlag – tvingas städa efter herrarna

I vintras lovade Leksand mer jämställdhet inom klubben.
Men damlaget tvingas fortfarande städa upp läktarna efter herrlagets matcher.
– Det låter som ett skämt, säger en av damerna till DT.

Det var i december som Leksands ordförande Åke Nordström gick ut offentligt och lovade bättring inom klubben vad gäller jämställdhet. En satsning för att dam- och herrlaget skulle få mer jämlika villkor.

Drygt ett halvår senare har inte mycket förändrats. Nu går fem spelare ur damlaget ut och berättar om den osäkra situationen inom klubben.
– Det känns som att vi inte vet någonting om vad som händer i föreningen. Vi önskar ju att få bi mer delaktiga till nästa säsong. Men hur augusti och september kommer att se ut, återstår att se, säger spelarna till DT.
– Man slutar hoppas. Det låter som ett skämt att vi till exempel städar läktaren efter herrarnas matcher, men det är ju inte det. Vi är ett A-lag men det märks inte.

De förändringar som har gjorts är att damlaget fått träningskläder med tillhörande träningsväska och laget har även fått spela några av sina matcher inne i Tegera Arena. Men ännu fler förändringar behövs, enligt spelarna själva, för att lyckas hålla kvar kvinnliga ishockeyspelare.

Ordförande Åke Nordström har tagit del av kritiken men säger även att damlaget kommer att få fortsätta städa läktarna framöver också.
– Vi utgår från att de gör det. Det har med intäkterna att göra för alla våra lag i Leksands IF. Vi har faktiskt juniorer som spelar med herrarna och de städar också efter herrarnas matcher, säger han till DT.
– Det ger juniorverksamheten och damlaget fördelar och båda lagen är positiva till arbetsuppgifterna.

LÄS MER: Hockeyprofilen i brottningsmatch – med djur: ”Sjukaste jag varit med om”