Nordamerikanske expertens stenhårda dom: Här är de allra största blågula besvikelserna i Detroits historia

Nordamerikanske expertens stenhårda dom: Här är de allra största blågula besvikelserna i Detroits historia

Detroit Red Wings har en lång historia av inflytelserika svenskar.
Men det finns även de som floppat.
Nu listar experten Jamie Zadow de tre största svenskbesvikelserna i klubbens historia.

Detroit Red Wings är en riktig gigant i NHL-sammanhang, och även en av de mest framgångsrika klubbarna i ligan. Och mycket är att tacka Sverige för.

Stenhårda listan

Under de stora framgångsåren under 90- och 00-talet så kryllade det av svenskar i laget – som fortfarande ses som några av klubbens största någonsin. Däribland spelare som Nicklas Lidström, Tomas Holmström och Henrik Zetterberg.

Nicklas Lidström, Detroit Red Wings
071008 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings – Edmonton Oilers: Nicklas Lidström, Detroit. © Bildbyrån – 55396

Men det finns även exempel på svenskar som misslyckats stort i klubben. För Sportbibeln utser nu Jamie Zadow, på Red Wings-sajten ”Winging It In Motown”, de tre största svenskbesvikelserna i klubbens historia.

3. Joakim Andersson, center

– Draftades som 88:e spelare 2007, och sågs på som en stabil tvåvägscenter i SHL. Under säsongen 2011-12 så visade han klass i AHL med 51 poäng på 73 matcher. Men när det kom till spel i Red Wings så var det som bortblåst. Andersson fick i stället spela i en av de högre kedjorna, och gjorde aldrig mer än 17 poäng under en NHL-säsong.

2. Johan Garpenlöv, forward

– Garpenlöv var en fänglsande spelare, men som ändå inte klarade sig länge i den rödvita tröjan. Efter att ha gjort 40 poäng på 71 matcher under debutsäsongen, gjorde svensken bara 16 matcher under säsongen 1991-92, för att sedan bli bortbytt till Sharks. Red Wings-ledningen såg uppenbarligen någonting man inte gillade, men det var kanske ett byte som han behövde? Garpenlöv hade nämligen tre 50-poängssäonger med Sharks och Panthers, så det kan ha varit ett problem i omklädningsrummet, eller ledningen som inte hade tillräckligt mycket tålamod?

180520 Sveriges assisterande tränare Johan Garpenlöv intervjuas efter en isvärmning med Sveriges ishockeylandslag inför finalen i ishockey-VM mellan Sverige och Schweiz den 20 maj 2018 i Köpenhamn. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

1. Anders Eriksson, back

– Eriksson hamnar etta på den här listan, då han draftades redan som 22:a spelare under 1993 års draft. Den store försvararen gjorde tre säsonger i Detroit, och var en del av laget som vann Stanley Cup 1998 – där han dessutom gjorde 5 poäng på 18 slutspelsmatcher. Men… han levde inte direkt upp till förväntningarna att vara en topp fyra-back, och gjorde bara 39 poäng på 150 matcher i Detroit. The Wings fick inte någonting tillbaka från sitt förstarundsval.

990203 Anders Eriksson, Detroit Red Wings © Bildbyrån – © 10

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

Få våra nyhetsbrev!