Niklas Wikegårds ärliga ord – efter stora kritiken mot domarnivån i SHL: ”Lapplisor”

Kritiken har varit stor mot domarna i SHL.
Nu stämmer Niklas Wikegård in.
– Vi är på väg att skapa lapplisor i stället för domare, säger han.

Inledningen av årets SHL-säsong har kantats av diskussioner kring domarnivån. Redan inför säsongen så flaggade domarna för att utvisningarna kommer bli betydligt flera, då man tagit ett krafttag mot spelförstörande moment som slashing och interference.

Stora kritiken

Det var någonting som lyfts upp från lagen – alltså spelare och ledare – själva men i praktiken har det inneburit mängder av utvisningar och stor kritik från såväl spelarna, ledarna, experter och supportrar. Sedan tidigare har regeländringarna bland annat fått stor kritik av backlegendaren Niklas Kronwall.

190402 Cmores Niklas Wikegård under kvartsfinal 6 i SM-slutspelet i ishockey mellan Skellefteå och Djurgården den 2 april i 2019 i Skellefteå. Foto: Ola Westerberg

I programmet ”Wikegård vs Bröderna Kronwall” gick den förre Detroit-stjärnan till attack mot svensk hockey.

– Jag tycker att hockeyn håller på att förändras, lite för mycket för min egen smak, om jag ska vara ärlig, framförallt här hemma. Hör mig rätt, jag tycker att man ska ta bort det här med spelförstörande moment, absolut, men det måste finnas någon rim och reson. En slashing på klubban tycker inte jag är en slashing. Jag tycker att man tar bort kampmomentet, det fysiska spelet tas bort mer och mer. Jag tycker att det läggs alldeles för lite ansvar på puckförande spelare. Tio gånger av tio när någon får en klockren smäll har han själv satt sig i en jävligt risig situation. Jag förstår vad man har försökt att göra, men jag tycker att man har tagit det ett steg för långt, sa Niklas Kronwall då.

Wikegårds ärliga ord

Nu ger sig även Niklas Wikegård in i debatten, och han är inte nöjd med vad han har sett hittills. C More-profilen menar dock att SHL-klubbarna får skylla sig själva litegrann.

– Jag tycker synd om domarna, som blir pådyvlade massa konstiga grejer. Jag har pratat med i stort sett alla tränare i SHL och de känner sig inte riktigt vid en enda av de här grejerna, alltså slashingar på skaften och liknande. Nivån på det som är…. det är så många hittepå-utvisningar varje match så jag förstår att ledarna blir väldigt frustrerade. De har säkert varit involverade, sagt att de vill få bort mer spelförstörande moment, men så ser de hur det blir i praktiken på isen och känner inte igen sig överhuvudtaget. Det är ett glapp mellan det som de säger, och det som bestämts tillsammans med domarna, och vad som utförs på isen. Någonstans där tappar det bort sig, säger han i ett klipp på sociala medier.

201110 Färjestads huvudtränare Johan Pennerborn och assisterande tränare Gereon Dahlgren i samtal med Domare Patric Bjälkander under ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Leksand den 10 november 2020 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Wikegård är nu rädd att domarna kommer att förändras för mycket.

– De gamla klassiska domarna, som ville bedöma och känna: ”Tappade han pucken? Fick han någon fördel av det där? Eller fick han ingen fördel av det där?”, de domarna är på väg bort. Jag har sagt det tidigare, vi är på väg att skapa lapplisor i stället för domare. Det är jättekonstigt just nu, säger han.

LÄS MER: SHL-tränarens stenhårda ord mot stjärnan – efter omtalade skräckskadan i helgen: ”Det är sorgligt”

Få våra nyhetsbrev!