Niklas Kronwalls känslosamma ord – efter Johan Franzéns skadehelvete

Niklas Kronwalls känslosamma ord – efter lagkamratens skadehelvete: ”Brutalt”

Tre år har gått sedan Johan Franzén åkte på sin senaste hjärnskakning – och han är fortfarande långt ifrån återhämtad.
En av många som berörts av han öde är lagkamraten Niklas Kronwall.

Johan Franzén har kontrakt med Detroit Red Wings i två säsonger till, men det är oklart om han kan spela hockey igen. I oktober 2015 åkte han på ännu en hjärnskakning efter en tackling från Oilers Rob Klinkhammer.

Sedan dess har han inte spelat någon hockey.

Kronwall: ”Det är brutalt”

I ett känslosamt blogginlägg i våras skrev Franzéns fru Cecilia att Red Wings-forwarden har vårdats på ett institut för gamla militärer och idrottare med traumatiska hjärnskador.

Många har berörts av Franzéns öde och en av dem är lagkamraten Niklas Kronwall.
Det är brutalt alltså, jag får lite gåshud bara jag tänker på det. Han fick en hjärnskakning och tvingades kliva av och sedan tror man… that’s it., säger Kronwall till SportExpressen.

Berömmer NHL

Franzén är bara en av många NHL-spelare som har fått stor problem på grund av huvudskador, men ligan har uppmärksammat problemet.
– Jag tycker att ligan och spelarfacket NHLPA satt upp bra riktlinjer senaste åren och det känns som det blivit färre fula smällar. Sedan kan man aldrig få bort smällar mot huvudet helt. Tacklingar är en del av hockeyn, så i slutändan måste man förstå att hockey är en kontaktsport, säger Kronwall.

Han får medhåll från Gabriel Landeskog.
– Jag tycker det har blivit bättre, det är inte lika macho. Du plockas bort ur matcher om du får en smäll mot huvudet. Det är bra, säger Coloradostjärnan till SportExpressen.