Nicklas Bäckström nådde tokmäktiga milstolpen i natt – blev den sjätte svensken i NHL-historien: ”Stor ära”

Nicklas Bäckström nådde tokmäktiga milstolpen i natt – blev den sjätte svensken i NHL-historien: ”Stor ära”

Fem svenskar har blivit sex.
I natt klev Nicklas Bäckström in i mycket exklusiv skara.
Washington Capitals-stjärnan fick fira 1 000 gjorda poäng i NHL.

Nicklas Bäckström har dominerat i NHL år efter år sedan intåget i Washington Capitals. Han har ett spelsinne utöver det vanliga, kylan i avgörande läge, och så klart skickligheten att kunna utföra allt som han tänker på. Det har lett till att han ständigt varit en av hela NHL:s främsta assistmakare.

Nådde mäktiga milstolpen

Och i natt ledde det till att han fick kliva in i en mycket exklusiv klubb. Sedan tidigare var det bara fem svenskar – Mats Sundin, Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström, Henrik och Daniel Sedin – som nått 1 000 gjorda poäng i världens bästa hockeyliga. I natt fick ikonerna sällskap av Nicklas Bäckström.

Washington Capitals center Nicklas Backstrom (19) warms up before an NHL hockey game against the Chicago Blackhawks, Wednesday, Dec. 15, 2021, in Chicago. (AP Photo/Matt Marton)

Inför nattens möte mot Edmonton Oilers stod Bäckis på 998 poäng. I början av den andra perioden gjorde han själv mål – och poäng 999 – och i den tredje perioden, i powerplay, noterades han för en passningspoäng.

– Det känns verkligen som en klassisk milstolpe att nå, det måste jag hålla med om. Jag är verkligt glad, säger Bäckström till Aftonbladet.

”Är en stor ära”

Bäckström fick faktiskt fira den otroliga siffran vid två tillfällen, då han nådde milstolpen redan i den andra perioden – men då dömdes målet bort för offside. Det dröjde dock alltså inte länge efter det till att han fick fira på riktigt.

– Att bli medlem i en klubb med de svenskarna ser jag som en stor ära. Det är inte precis vilka namn som helst, säger han.

Nicklas Bäckström, NHL
200305 Washington Capitals Nicklas Bäckström during a regular season NHL game between New York Rangers and Washington Capitals on March 5, 2020 in New York. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88126

Washington Capitals förlorade matchen med 3-4, efter att Connor McDavid avgjort matchen i förlängning, men det är nog ingenting som Bäckis kommer minnas. 1000 poäng – det är verkligen respekt. Hatten av till dig, Nicklas!

LÄS MER: Victor Hedmans fina gest efter unge supporterns helt underbara drag – lockade stjärnan med svenskt godis

Få våra nyhetsbrev!