NHL-svenskens älskvärda beslut – därför betalar han ur egen ficka(!) för att spela VM: ”Skulle aldrig säga nej”

Sam Hallam har fått flera tunga nej från NHL-stjärnor.
Men en väljer att betala ur egen ficka för att få spela.
– Det var en självklarhet, säger Fabian Zetterlund.

Elias Pettersson hade muntligt tackat jag till VM-spel med Tre Kronor, men det fanns direkt frågetecken kring om det ens skulle vara möjligt. Anledningen är att förbundet tvingas betala en försäkring ifall spelaren blir skadad, och i Elias Petterssons fall skulle det kosta hela fem miljoner kronor.

Oväntade beslutet

Det blev till sist för dyrt, och efter Elias Pettersson fått beskedet att det inte blir något spel har även Rasmus Dahlin, Erik Karlsson och Viktor Hedman gett besked att det inte blir något spel. Fabian Zetterlund var även han i en prekär situation. Han har utgående kontrakt i NHL och San Jose Sharks, och det brukar nästan alltid betyda att det inte går att åka på VM.

230502 Lucas Raymond and Fabian Zetterlund of Sweden at a practice session during Czech Hockey Games on May 2, 2023 in Gothenburg. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Men nu har han tagit det beundransvärda beslutet att betala ur egen ficka för att få till spel med Tre Kronor.

– Vi har valt den lösningen. Det är min agent och andra personer runt mig som har hjälpt till så att vi kan fixa det själva. Vi har haft en bra dialog med landslagsledningen. San Jose Sharks har också varit med i diskussionen och står bakom det. Jag vill spela så mycket hockey som möjligt och det är en bra chans att kunna visa upp mig mer, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER: Peter Forsbergs beundransvärda agerande för Modo i SHL-glädjen – öppnar nu upp om avgörande beslutet

“Skulle aldrig säga nej”

Fabian Zetterlund blev under säsongen trended från New Jersey Devils till San Jose Sharks, och det är oklart huruvida Sharks kommer erbjuda en kontraktsförlängning. Men att spela med Tre Kronor var inget han tvekade på.

– Vi har pratat under säsongen. Det var en självklarhet för mig att ta den här chansen, det känns skitkul. Att få spela i Tre Kronor är något jag har drömt om och sett fram emot väldigt mycket. Jag skulle aldrig säga nej till landslaget, säger Zetterlund.

New Jersey Devils left wing Fabian Zetterlund, right, celebrates his goal against the Columbus Blue Jackets during an NHL hockey game, Sunday, Oct. 30, 2022, in Newark, N.J. (AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez)

Fabian Zetterlund är en av åtta NHL-svenskar i Tre Kronor just nu, och han kommer att få bevisa sig värdig till en plats via Czech Hockey Games.

– Det är de förutsättningarna jag har fått när vi har pratat igenom situationen. Det är en chans som jag vill ta, jag är här för att spela till mig en plats och få vara med i VM, säger Fabian Zetterlund.

LÄS MER: Jätteilskan efter Modos uppflyttning till SHL och beteendet mot Djurgården: ”Pissdåligt”